Dušan Nikezić. Emisija Utisak nedelje
Dušan Nikezić Foto: Ivan Dinić/Nova S

"Vlast, po ko zna koji put, šalje poruku da Srbiji nisu potrebne institucije, da zemlja može da funkcioniše bez Skupštine, Vlade, pravosuđa, zakona i medija, da je sasvim normalno da se sve odluke donose sa jednog mesta. Zato nam je Grčić postao simbol “stručnog direktora”, Đukanović “nezavisnog pravosuđa”, DJ Vučićević “objektivnog novinarstva”, a Vulin “srpskog ratnika”. Postali smo karikatura od države”. Ovim rečima potpredsednik Stranke slobode i pravde i predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Dušan Nikezić u intervjuu za Nova.rs tumači to što ni gotovo tri meseca nakon izbora Skupština Srbije nije konstituisana.

U razgovoru za naš list govori i o tome šta će na zimu biti najveći problem za građane Srbije, a predlaže i sistem ekonomskih mera kojima bi mogla da se prevaziđe aktuelna kriza.

Predsednik Srbije pre nekoliko dana je za televiziju Pink rekao da smo mi već u vanrednom stanju. Jesmo li?

Ne vidim da smo u vanrednom stanju, pošto nismo doneli ni jednu stratešku odluku koja bi dovela do rasta proizvodnje uglja i struje, izgradnje novih skladišta za gas, povećanje energetske efikasnosti ili smanjenje gubitaka na distribuciji energenata, a ne pomažemo ni poljoprivrednicima da na vreme i kvalitetno pripreme narednu setvu, kako bi zaustavili divljanje cena hrane. Sve što radimo je jednokratno krpljenje rupa, bez bilo kakve vizije i strategije, pa zato svaku krizu dočekamo nespremni. Zato je trebalo da nam se desi pandemija da bi shvatili koliko je bilo pogrešno što smo preko 10 hiljada medicinskih radnika organizovano poslali u inostranstvo, zato punimo Robne rezerve godinu dana nakon ozbiljnih država, a zato smo i energetsku krizu dočekali sa ruiniranim EPS-om i bez rezervi nafte i gasa.

Šta to vanredno stanje znači za građane Srbije?

Plašim se da bi vanredno stanje u Srbiji značilo samo dodatnu suspenziju zakona, čime bi se omogućio uvoz energenata, hrane i opreme bez tendera, nekontrolisano zaduživanje EPS-a i Telekoma iz budžeta i primarne emisije, kao i druge mere kojima bi se dodatno pogoršao finansijski položaj i države i svih nas zajedno.

U začaranom kugu siromaštva 

Koliko će prema vašoj oceni biti teška zima koju Vučić stalno najavljuje? Šta će za građane biti najveći problem?

Zima će biti teška upravo zato što nemamo viziju i ne sprovodimo ni jednu dugoročnu meru za prevazilaženje krize. Ne rešava se problem EPS-a uvozom uglja, mazuta i struje kada su najskuplji, već ulaganjem u eksploataciju srpskih rezervi uglja koje su dovoljne za ceo vek proizvodnje i izvoza struje. Isto tako, ne možete zaustaviti rast cena hrane interventnim uvozom kazahstanskog pasulja ili kineskog mleka u prahu, već povećanjem subvencija srpskom seljaku, ukidanjem akcize na dizel gorivo i garantovanim otkupom. Zato se nećemo se izvući iz začaranog kruga siromaštva dok ne budemo imali viziju i plan za naredne decenije.

Šta bi prema vašem mišljenju bile neophodne mere koje bi trebalo da preduzmemo?

Svi ekonomski pokazatelji, od inflacije, manjka u budžetu, rekordnog javnog duga i spoljnotrgovinskog deficita, smanjenja deviznih rezervi ili rasta kamata nas upozoravaju na kolaps srpske ekonomije. Zbog toga je SSP pre više od mesec dana, osim strateškog ulaganja u energetsku stabilnost i proizvodnju hrane, predložio i sprovođenje hitnih antikriznih mera. Moramo kontrolisati cene kroz ograničenje trgovačkih marži, porez na ekstraprofit i zabranu štampanja novca, ali i zaštititi nacionalne resurse kroz ograničenje godišnje eksploatacije, uvođenje poreza na ekstraprofit, povećanje rudne rente, kao i obavezu prerade rude u Srbiji. Dodatno, možemo povećati plate za 12 odsto kroz smanjenje opterećenja na zarade sa 61 odsto na 44 odsto i time obezbediti više domaćih investicija i radnih mesta, dok preko milijardu evra od nepotrebnih budžetskih troškova i dodatnog oporezivanja kladionica možemo preusmeriti najugroženijim sugrađanima. Sve predložene mere mogu se sprovesti u roku od mesec dana i imale bi momentalni efekat na bolji život ljudi u Srbiji.

Dušan Nikezić. Emisija Utisak nedelje
Dušan Nikezić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Kako komentarišete Vučićevu najavu da ćemo možda preuzeti NIS od Rusa i vratiti ga kad prođu sankcije?

Mislim da je to logičan potez u slučaju da sankcije onemoguće rad naše jedine rafinerije, pošto bi u suprotnom bili prinuđeni da uvozimo derivate, što bi svakako dovelo do otežanog snabdevanja i većih cena goriva. Ako sam dobro razumeo, to bi praktično značilo da država privremeno preuzme vlasništvo i upravljanje NIS-om, koje bi se nakon ukidanja sankcija vratilo ruskoj strani.

Parlament još ne zaseda, gotovo tri meseca nakon izbora. Kako to komentarišete?

Time vlast, po ko zna koji put, šalje poruku da Srbiji nisu potrebne institucije, da zemlja može da funkcioniše bez Skupštine, Vlade, pravosuđa, zakona i medija, da je sasvim normalno da se sve odluke donose sa jednog mesta i da je zato potpuno nebitno ko je premijer, ministar ili direktor EPS-a. Zato nam je Grčić postao simbol “stručnog direktora”, Đukanović “nezavisnog pravosuđa”, DJ Vučićević “objektivnog novinarstva”, a Vulin “srpskog ratnika”. Postali smo karikatura od države.

Šta se može očekivati od povratka opozicije u parlament?

Vratićemo Skupštini ime “Narodna”, pošto je u prethodnih nekoliko godina bila poligon za takmičenja u hvalospevima vlasti, umesto da bude najvažnija institucije za rešavanje problema naroda. Lista Ujedinjeni tu ima posebnu odgovornost, kao najveći opozicioni poslanički klub, u kome će SSP sa svojim partnerima ne samo kritikovati loše poteze vlasti, nego i davati konkretne predloge i zakonska rešenja usmerena na bolji i pravedniji život u Srbiji. Tu na prvom mestu mislim na zakone o specijalnom tužiocu za borbu protiv korupcije javnih funkcionera, poreklu novca, alimentacionom fondu, ali i predloge zakona koji će omogućiti ograničenje bankarskih naknada i provizija, oporezivanje kladionica i ekstraprofita za eksploataciju prirodnih bogastava, ograničenje marži i mnoge druge koje smo pripremili.

O saradnji sa Narodnom ne razmišljamo 

Koliko je moguća saradnja sa Narodnom strankom?

U ovom trenutku o tome ne razmišljamo iz dva razloga. Prvi, jer smo jasno rekli da ćemo u predizborne koalicije ulaziti samo sa strankama koje su nam programski bliske. Drugi, jer smatramo da to nije tema koja u ovom trenutku interesuje ljude u Srbiji. Oni od nas očekuju da damo predloge kako da se obezbedi grejanje, kako da se zaustavi divljanje cena, kako da se zaštite radna mesta… Prosečan penzioner je samo u junu zbog inflacije izgubio 2.200 dinara, a prosečan radnik preko 5.000 dinara, tako da im najavljena povećanja penzija i plata neće pokriti ni ono što su izgubili. Ove godine će, zbog neodgovornog upravljanja, samo EPS, Telekom i Srbijagas povećati dug za 3 milijarde evra, što je 20 odsto državnog budžeta, odnosno više nego što cela Srbija potroši na zdravstvo u jednoj godini. Taj dug od 1.500 evra po prosečnoj porodici ćemo na kraju morati svi mi da platimo.

Nakon sastanka Vučić – Đilas, u javnosti, a i među liderima nekih opozicionih partija, govori se o prestanku međusobnih kritika sa obe strane, a i vidno je da ih bar što se SSP tiče ima manje nego u predizbornom periodu. Zašto je tako?

Zaista ne mogu da se složim sa vama. SSP je najveća i najozbiljnija opoziciona stranka, koja bukvalno na dnevnom nivou, kritikuje pogrešne poteze vlasti, ali i predlaže rešenja za prevazilaženje problema. Mislim da se to jasno vidi i iz ovog intervjua, ali i iz svakog nastupa mojih kolega, kako u javnosti, tako i na terenu u razgovoru sa građanima širom Srbije.

Verujete li da opozicija može da dobije Beograd u martu iduće godine, ako zaista bude gradskih izbora?

Opozicija je na nedavno održanim izborima dobila 74 hiljade glasova više, što je jasan pokazatelj da Beograđani više ne žele ovu vlast. Jasno je i da dvojac Šapić-Čučković nema kapacitet da rešava nagomilane probleme Beograđana i zato verujem u pobedu opozicije već na narednim izborima.

BONUS VIDEO: Dušan Nikezić o kampanjskom otvaranju fabrika koje rade, inflaciji i investitorskim mahinacijama

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare