Budući izgled novog prostora u Surčinu u kom će biti organizovana Svetska izložba EXPO 2027 Foto:Screenshot/Instagram/mali_sinisa

Glavni problem isključenja primene Zakona o javnim nabavkama za projekat EXPO 2027 je to što firme neće moći da ostvare redovan postupak zaštite prava, odnosno neće moći da se obrate Republičkoj komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki u slučaju da uoče da nešto nije bilo kako treba – na primer, ako žele da ospore neke kriterijume ili neke proceduralne postupke, rekao je programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić.

Skupština Srbije usvojila je krajem prošle godine Zakon o „posebnim postupcima“ radi realizacije Međunarodne specijalizovane izložbe EXPO 2027.

Zakon, koji je po svojoj prirodi „lex specialis“, predvideo je osnivanje privrednog društva koje će koordinirati sve aktivnosti u realizaciji projekta EXPO 2027, kao i pojedinačnih društva posebne namene koja će biti zadužena za izgradnju stambenih objekata. Ove firme neće primenjivati odredbe postojećeg zakona kojim se uređuju javne nabavke (Zakona o javnim nabavkama), već će se pravila postupaka nabavki i obaveza obezbeđivanja transparentnosti postupka bliže urediti posebnim aktom, piše Nova ekonomija.

Početkom februra Vlada Srbije i zvanično donosi taj „poseban akt“- Uredbu o pravilima postupka nabavke dobara, usluga ili radova potrebnih za realizaciju međunarodne specijalizovane izložbe EXPO Belgrade 2027.

Foto: Nova

Nemanja Nenadić je na događaju o javnim nabavkama koji je organizovao NALED na pitanje Nove ekonomije o novoj Uredbi, poručio da je glavni problem sam Zakon (o posebnim postupcima) koji je otvorio prostor da se nabavke za EXPO 2027 ne sprovode na osnovu Zakona o javnim nabavkama.

Prema njegovim rečima, šta god da piše u Uredbi, postojaće problem sa zaštitom prava, odnosno firme neće imati mogućnost da se obrate Republičkoj komisiji ako uoče da nešto nije bilo kako treba.

Nenadić smatra da ni hitnost radova zbog predstojeće izložbe EXPO 2027 nije bila dovoljno dobro opravdnaje da se isključi primena Zakona o javnim nabavkama, jer i u tom zakonu postoji mogućnosti da se neki postupci sprovedu brže, u kraćem postupku, kraćem roku za podnošenje ponuda.

Uredba koja je objavljena pre nekoliko dana, između ostalog, propisuje da u postupcima nabavki dobara i usluga čija je procenjena vrednost 3,5 miliona dinara i manja, odnosno u postupcima nabavki radova čija je procenjena vrednost šest miliona dinara i manja, naručilac putem Portala javnih nabavki šalje poziv za podnošenje ponuda (i ukoliko smatra da je potrebno i konkursnu dokumentaciju) jednom ili većem broju privrednih subjekata „koja su prema saznanjima naručioca i na osnovu rezultata istraživanja tržišta sposobna da izvrše nabavku“.

Pročitajte još

U postupcima nabavki dobara i usluga čija je procenjena vrednost 12 miliona dinara i manja, odnosno u postupcima nabavki radova čija je procenjena vrednost 24 miliona dinara i manja, naručilac putem Portala šalje poziv za podnošenje ponuda i konkursnu dokumentaciju, na adrese najmanje tri privredna subjekta, koja su prema saznanjima naručioca i na osnovu rezultata istraživanja tržišta sposobna da izvrše nabavku.

Javni poziv svim zainteresovanim privrednim subjektima objavljivaće se samo u postupcima nabavki dobara i usluga čija je procenjena vrednost 12.000.001 dinara i viša, odnosno u postupcima nabavki radova čija je procenjena vrednost 24.000.001 i viša.

Vlada Srbije osnovala je nedavno šest firmi radi izgradnje stambenih objekata za smeštaj učesnika i posetilaca međunarodne specijalizovane izložbe EXPO Belgrade 2027.

Novoosnovana preduzeća nose naziv „SPV Galovica 1“, „SPV Galovica 2“, „SPV Galovica 3“, „SPV Petrac 1“, „SPV Petrac 2“, „SPV Petrac 3“. Osnivač svih firmi je Srbija, za njihovog direktora imenovana je Građevinska direkcija Srbije.

SPV je skraćenica sa „Special purpose vehicle“ (enitiet posebne namene) koji se osniva radi izvršenja nekog specifičnog cilja, zadatka (izgradnje određenih objekata).

Budući izgled novog prostora u Surčinu u kom će biti organizovana Svetska izložba EXPO 2027 Foto:Screenshot/Instagram/mali_sinisa

Društva su osnovana radi izgradnje stambenih objekata za smeštaj učesnika i posetilaca međunarodne specijalizovane izložbe EXPO 2027.

Pre nego što je osnovala ovih šest manjih firmi, Vlada je osnovala privredno društvo „EXPO 2027“ koje će se baviti pripremom, organizacijom i održavanjem specijalizovane izložbe Expo Belgrade 2027, razvojem i promocijom te specijalizovane izložbe.

Zadaci društva biće i implementacija mera neophodnih za koordinaciju i organizaciju specijalizovane izložbe EXPO 2027, privlačenje potencijalnih investicija u projekte koji će se realizovati na prostoru specijalizovane izložbe EXPO 2027, organizacija kongresa, izložbi i sajmova u zemlji i inostranstvu, u vezi sa održavanjem specijalizovane izložbe.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar