Foto: Shutterstock

Kada kažemo ulaganje, obično prvo pomislimo na nekretnine ili akcije, ali postoji i ulaganje u državne evroobveznice, koje je niskorizično, a onaj ko se odluči na taj korak, oslobođen je čak i plaćanja poreza.

Naime, obveznice koje država izdaje na međunarodnom tržištu nazivaju se evroobveznice, bilo da je njihova vrednost konvertovana u evrima ili dolarima.

„Ono što je glavna razlika između ovih obveznica i obveznica konvertovanih u evrima na domaćem tržištu jeste njihova dugoročnost, najmanje pet godina i naročito postojanje sekundarnog tržišta. Sekundarno tržište predstavlja svaku drugu prodaju ovih hartija nakon što ih emituje država i tržište evroobveznica je veoma duboko, odnosno moguće je svakodnevno trgovati ovim hartijama“, kaže broker Nenad Gujaničić.

Dodaje da na domaćem tržištu, veliki broj vlasnika obveznica ove hartije drži do dospeća pa se sekundarne transakcije dešavaju tek sporadično.

Kako izgleda proces ulaganja u državne evroobveznice?

Kada kupac izrazi želju da uloži u evroobveznice neophodno je da angažuje brokera koji ima pristup međunarodnom tržištu kapitala.

„Svaki zainteresovani investitor bi trebalo da potpiše ugovor sa brokerskom kućom, deponuje novčana sredstva i ispostavi nalog kupovine u skladu sa željenom (očekivanom) zaradom“, navodi Gujaničić.

PROČITAJTE JOŠ

Ukoliko kupac evroobveznica prihvata aktuelne uslove na tržištu, evroobveznice je moguće kupiti istog dana.

Trenutni prinosi evroobveznica su između 5,9-6,3 odsto u zavisnosti od serije i njihove ročnosti.

Kolika je zarada?

Kada obveznice dospeju u ruke novih vlasnika, oni primaju nominalnu vrednost obveznice, dok obično jednom godišnje primaju zagarantovani kupon tj. kamatu.

„Dakle, vlasnik obveznica zarađuje preko ovih papira tako što jednom godišnje prima kamatu u unapred definisanoj visini, dok nakon dospeća obveznice dobija ukupnu nominalnu vrednost obveznice i ostvaruje kapitalnu dobit“, navodi sagovornik Nove, broker Nenad Gujaničić.

Foto:N1

Bitno je napomenuti da je vlasnik obveznica oslobođen plaćanja poreza na državne obveznice.

Kakav je profil kupca državnih evroobveznica?

Kako navodi broker Gujaničić, finansijska pismenost kod građana Srbije veoma je niska, a kada je o ulaganjima reč, ljudi to uglavnom čine kroz štednju u banci ili kupovinu nekretnina.

Kupovina evroobveznica mahom je namenjena za dobrostojeće građane, koji već imaju kupljene, na primer, nekretnine i poseduju elementarnu ekonomsku pismenost, navodi naš sagovornik.

„Obveznice koje je država nedavno prodala na stranom tržištu, denominovane u dolarima, su takođe evroobveznice. Država je počev od 2011. godine 12 puta izlazila na međunarodno tržište i emitovala evroobveznice“, zaključuje Gujaničić.

BONUS VIDEO: Nebojša Dugalić: Čekanje ne bi trebalo da bude pasivna stvar već neprestano ulaganje u budući plod

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare