Foto: Vesna Lalić/Nova.rs; Goran Srdanov/Nova.rs

Srpska pravoslavna crkva ušla je u ozbiljan biznis sa stanogradnjom. Prvo je sazidala luksuzni stambeno-poslovni objekat na Novom Beogradu, a sada završava kompleks u strogom centru grada. Međutim, kako otkriva Nova.rs, u toku su radovi i na stambenom objektu na Senjaku, koji će imati samo šest stanova.

Srpska pravoslavna crkva već je sazidala dva stambeno poslovna kompleksa, a u toku su radovi za još jednu “zgradu” i to na Senjaku. Naime, reč je o “slobodnostojećem stambenom objektu” u Drinićkoj ulici, u kojoj je kvadrat prošle godine dostigao maksimalnu cenu od oko 13.000 evra i bio najskuplji u Beogradu.

Sudeći prema građevinskoj dozvoli, taj objekat će, kad radovi budu okončani imati šest stanova i 12 garaža, ukupne bruto površine od 1.318 kvadrata, od čega nadzemna iznosi 660 m2. Sastoji od podruma, prizemlja, jednog sprata i povučenog sprata.

Nije poznato da li se ovi stanovi na Senjaku grade u svrhu prodaje. Ukoliko je to namera, cena će biti izuzetno visoka, budući da je reć o ulici u kojoj je kvadrat među najskupljima u gradu.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Građevinska dozvola za ovaj objekat izdata je u februaru 2021, a rok za završetak radova je tri godine, što bi trebalo da znači u februaru 2024. Rok je istekao, ali sudeći po onom što su reporteri Nova.rs videli na licu mesta, radovi se ni blizu nisu primakli kraju.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Uprkos tome, ovaj objekat već je upisan u katastar. Tu može da se vidi da će u njemu biti 12 garaža, površine od 13 kvadrata i šest stanova od kojih najmanji ima 32 kvadratna metra, a dva najveća 114.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Osim njih tu su još stanovi koji imaju površinu od 87 i dva od 82 kvadrata.

Stanovi u strogom centru

Za razliku od radova na Senjaku, izgradnja luksuzno stambeno poslovnog kompleksa, čiji je investitor SPC, gotovo je završena. Reč je o zgradama koje sa Crkvom zidaju još dve privatne firme “Krug” i “Tupanjac – Dedić investicije”, kao i osam fizičkih lica, a u kojima se sada stanovi prodaju za oko 5.000 evra po kvadratu.

Taj kompleks, prema dokumentaciji, ima 107 stambenih jedinica, 11 poslovnih, kao i tri podzemne etaže sa 148 parking mesta, a ukupna bruto površina iznosi 23.889 kvadrata.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Investitori na čelu sa SPC građevinsku dozolu su dobili u maju 2020, a već u junu prijavu radova. Međutim, iako su predali zahtev za upotrebnu dozvolu, nje i dalje nema. Zahtev je prvi put predat u novembru prošle godine, ali je odbačen.

Isto se dogodilo i kad je podnet 11. decembra, da bi novi bio upućen devet dana kasnije. Ipak, ni na taj, ni posle skoro šest meseci, odgovor nisu dobili.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ovaj kompleks zgrada nosi naziv “Dorćol centar”, a kako piše na sajtu na kome se promoviše u tom objektu planiran je prostorani spa i fitnes centar koji je “toplom vezom” povezan sa sva četiri ulaza.

Svaki od ulaza ima takozvani “prijemni prostor, mesto za portira, kao i dva luksuzna lifta, koji su osim sa stanovima povezani i sa garažama i stanarskim ostavama. Kao i garaže, i one se nalaze u podzemnim etažama.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Cena kvadrata stanova čiji je investitor SPC prešla je cifru od 4.000 evra. Kako nam je nezvanično rečeno, toliko je kvadrat iznosio pre oko dve godine kada su gotovo svi stanovi koji su bili u prodaji dobili nove vlasnike.

“Ovih dana je jedan od tih stanova ponovo prodat, a cena je oko 5.000 evra”, rekao je naš sagovornik.

Inače, 2018. godine SPC je bila investitor stambeno-poslovnog objekta na Novom Beogradu od 36.000 kvadrata sa 127 stanova. Crkva je to gradila zajedno sa građevinskom PMC inženjering, kojoj je zapravo SPC ustupila svoje zemljište.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

PMC inženjering je inače ćerka firma Jugoimporta SDPS, koja je u vlasništvu države i bavi se trgovinom oružja. Kao njena pretežna delatnost u APR-u se navodi izgradnja stambenih i nestambenih objekata.

BONUS VIDEO SPC i dalje netrpeljiva na ravnopravnost polova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare