„Nedimoviću, propašćemo“: Proizvođači jabuka o suludom planu za izvoz u Rusiju

Biznis 20. jun. 202214:26 > 15:1410 komentara
Podeli:
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Slavica Panić/Nova.rs

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio da je problem izvoza jabuka u Rusiju rešen, put je pronađen, ali će to da košta. Put vodi preko Turske. Sve što proizvođači jabuka sada mogu da urade jeste da čekaju septembar, kada počinje nova sezona izvoza, da bi videli da li će se, kako kažu, "želje" ministra ispuniti. Ako se i ispune, skup izvoz dovešće do njihove propasti.

„Otvorili smo nove tačke, idemo preko Turske, preko baltičkih zemlaja i sve to funkcioniše mnogo bolje nego u martu i aprilu. Otklonjen je i problem izvoza jabuka u Rusiju, ali je problem logistika, jer je transport jednog kontejnera voća koštao 4.000 evra, a sada košta 11.000 evra, a nemate šta da vratite“, rekao je Nedimović.

Poljoprivredna zadruga „Voćar“ iz Slankamena 70 odsto roda na godišnjem nivou izveze u Rusiju. Jedni su od proizvođača koji se od početka rata u Ukrajini suočavaju sa problemom izvoza. Tako je, osim dugog transporta, problem predstavljao i pad vrednosti rublje, što je uticalo na smanjenje vrednosti jabuka. Pre dve godine jabuke su se izvozile po cenni od 70 do 80 dinara po kilogramu, ali je ukrajinska kriza dovela do toga da su proizvođači jabuke u martu izvozili po ceni od oko 40 dinara za kilogram.

Direktor „Voćara“ Nikola Kotarac kaže za Nova.rs da izjava ministra Nedimovića o rešenom probemu izvoza lepo zvuči, ali je još uvek prerano govoriti o izvozu, s obzirom na to da jabuke sada tek sazrevaju.

"Jabuke se sad ne izvoze, trenutno su u fazi rasta, tako da ćemo se ovome što je ministar rekao radovati, ukoliko bude tako, kada do izvoza dođe", kaže Kotarac.

A da li će proizvođači zaista plaćati 11.000 evra za izvoz jednog kontejnera voća – naš sagovornik nije siguran jer je, kako kaže, "sada dok razgovaramo već poskupelo za sto evra", te je pitanje kakvo će ih stanje zateći u septembru, kada bude bilo vreme za izvoz.

"Ministar je neometan izvoz lepo najavio, zaista lepa želja, ali do septembra, dok ne dođe vreme za prvi izvoz jabuka, ne zna se šta će biti. A ta cena od 11.000 za proizvođače znači jedno – svi ćemo propasti. To je potpuno neisplativo, svi ćemo biti u problemu", kaže Kotarac za portal Nova.rs

Izvoziće se – ako uopšte bude bilo nečega da se izveze

Kako Kotarac ističe, videćemo kako će se situacija sa ukrajinskom krizom odvijati do septembra, ali i da li će proizvođači uopšte imati dovoljno roda za izvoz.

"Grad se nameračio, tako da uopšte ne postoji garancija da će biti dovoljno za izvoz", zaključuje Kotarac.

BONUS VIDEO Cvijanović, Đorđević: Kako živeti od uzgoja bobičastog voća

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar