Nakon sastanka radnika Fijata i Vlade Srbije u Beogradu odlučeno je da dok se ne ustanovi socijalni program neće biti otkaza, javlja reporter Nova.rs nakon današnjeg razgovora radnika iz Kragujevca sa predstavnicima Vlade.

„Imali smo dobre razgovore i dogovorili smo se da će biti socijalnih programa, odnosno naknade. Neće niko dobiti otkaz, do socijalnog programa niko ništa neće potpisati. Vlada nam je garantovala da niko neće ništa da potpisuje. Neće biti novih okupljanja do tada“, rekao je predstavnik radnika iz Fijata Đorđe Milović, nakon sastanka koji je trajao duže od sat vremena.

Prema rečima predstavnika sindikata, sastanak je bio konstruktivan, a radnici su zadovoljni. Ključni zaključci su da je radnicima obećano da neće biti otpuštanja, a da će se do kraja meseca znati kako će biti koncipiran socijalni program. Još uvek nema naznaka šta bi on mogao da podrazumeva, ali neke najave su da bi time bili „pokriveni“ radnici koji žele da da odu u inostranstvo, ali da drugi moraju imati rešeno svoje pitanje zaposlenja.

Pored toga, radnici poručuju da svi moraju biti uposleni, a da je zadatak firme da im nađe poslove. Što se tiče odlazaka u inostranstvo, ono je moguće jedino na nivou stručnog usavršavanja u trajanju od nekoliko meseci, što nikako ne podrazumeva masovni odlazak radnika u druge zemlje.

Za sada nije najavljeno da će biti novih štrajkova i protesta, ali ni to nije isključeno ukoliko se njihove zahtevi ne ispune.

Radnici kragujevačkog Fijata danas su razgovarali sa  predstavnicima Vlade Srbije, nakon najava da bi trebalo da dobiju otkaze ili odu u neku od fabrika u inostranstvu.  Zbog takvog predloga u petak su i blokirali prilaz fabrici u Kragujevcu.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare