Foto:EPA-EFE/NEIL HALL

Proizvođači voća sa juga Srbije traže hitan sastanak sa Ministarstvom poljoprivrede i osiguravajućim kućama zbog tog što polise osiguranja za mraz više ne važe od 1. marta, već od 4. aprila, rekao je danas predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Dobrivoje Radović.

On je rekao da u trenutku kada je država podigla procenat subvencija za osiguranje voća od vremenskih nepogoda u rizičnim područjima na oko 70 odsto, pojedine osiguravajuće kuće su pomerile datum važenja polise za štetu od mraza.

„Država traži od proizvođača voća da ga osiguraju od nepogoda i opredelila je subvencije za premiju osiguranja kako bi stimulisala proizvođače da ga osiguraju, a osiguravajuće kuće sada pomeraju rok važenja polisa za mraz“, rekao je Radović.

Foto: Ljubica Sokić

Dodao je da je u nekoliko poslednjih godina nevreme pravilo ogromne štete u centralnoj i južnoj Srbiji, a da su procenitelji izlazili na teren da utvrde štetu tek posle deset-petnaest dana.

Posle toliko vremena, kako je rekao, biljka počinje da se oporavlja, pa osiguravači obračunavaju manju štetu, što odvraća proizvođače da osiguravaju proizvodnju.

I pre nekoliko dana je, kako je rekao temperatura bila sedam dana u dubokom minusu od 15 stepeni i mladi malinjaci su oštećeni.

Radović je rekao da poljoprivrednici „teško dobijaju pomoć države, a i kada je dobiju kao za premiju osiguranja ne može da im donese dobro za razliku od drugih koji dobijaju minimalce i poluminimalce“.

Podpredsednik Udruženja voćara i vinograda iz Ražnja Zoran Stojanović rekao je da je osiguranje poskupelo, a da su mu u jednoj od osiguravajućih kuća rekli da su pomerili rok važenja polise za april jer su „promenili smernice“.

On je rekao da je osiguranje poskupelo oko 20 odsto i da ga ne bi iznenadilo da osiguranje od mraza „pomere za jun ili jul“.

„Osiguravajuće kuće traže da potpišemo ugovor o osiguranju voća do kraja februara, a da ono za mraz važi od 4. aprila, a uz to postoji još jedna klauzula u ugovoru koju je bez lupe teško pročitati, a to je da se šteta od mraza računa tek kada voće procveta“, rekao je Stojanović.

Osiguravajuće kuće, prema njegovim rečima, obračunavaju štetu od mraza ne nakon mraza, već kada voćka procveta i opadne više od pola cvetova.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar