Foto: Shutterstock

Najveći broj Mačvana živi od poljoprivrede, uglavnom od ratarstva i stočarstva. Zato su u srcu plodne ravnice u Bogatiću drugi put domaćini Međunarodnog sajma poljoprivrede. Na izložbi su traktori, priključne mašine, zalivni sistemi, plastenici i semena 120 izlagača iz Srbije, Turske, Bosne i Hercegovine i Italije.

Sve što se baci u zemlju – nikne, kažu mačvanski domaćini, ali su im i pored plovne ravnice i truda novčanici sve tanji, obori prazniji, a podmladak proređen.

PROČITAJTE JOŠ

„Jako teško s obzirom na cenu svinja, đubriva, svega ostalog eto samo gledamo ovde vidite da se to slabo prodaje“, Kaže Dragan Koprić iz Crne bare.

„Država jeste da daje ove subvencije, ali i to ne dobijemo na vreme, a druga stvar ko se bavi mlekarstvom tu nam je bogami katasrofa, mi se bavimo mlekarstvo i nismo zadovoljni cenom mleka“, kaže Savo Mitrović iz Skrađana za RTS.

Nekada je svaka druga kuća u Mačvi imala kravu, danas teško opstaju i najveći proizvođači. Brojali su i do 400.000 svinja – sada gotovo upola manje. Stari domaćini, stara i oprema.

Foto: Shutterstock

„Sve bi trebalo u poljoprivredi od novog traktora do mehanizacije. Koliko je Vaš traktor star? 40 godina. Možete li da kupite to? Ne mogu, finansije“, kaže Milić Poznanović iz Kukujevaca.

Novo se u Mačvi kupuje samo uz subvencije, za keš polovno, ali od njive se ne odustaje.

„Svih 5.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava su spremni da ostanu na svojoj zemlji, da obrađuju svoju zemlju i da žive od poljoprivrede, samo nam treba malo puniji novčanik kako bi i objekti bili puniji kako bi gazdinstva imala da ulažu u novu opremu i mehanizaciju“, kaže predsednik organizacionog odbora sajma Teodor Teodorovića.

Iz Ministarstva najavljuju isplatu dugovanja za subvencije do kraja meseca, a narednog olakšice za prijave preko e-agrara.

BONUS VIDEO Nova Pazova – protest poljoprivrednika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar