Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Predstavnici Narodne banke Srbije (NBS) izneli su danas, na sastanku sa predstavnicima Evropske unije (EU) u okviru Pododbora za ekonomska i finansijska pitanja, da je projektovan pad bruto domaćeg proizvoda za Srbiju za ovu godinu jedan odsto, uz ocene da bi pad mogao biti i manji.

Inflacija u Srbiji očuvana je na niskom nivou, što se očekuje i u srednjem roku, naveli su predstavnici NBS i izneli prikaz faktora koji su vodili i koji će voditi kretanje inflacije u narednom periodu na niskom i stabilnom nivou.

Ukazano je na ubrzan oporavak izvoza iz Srbije koji je već u avgustu zabeležio predpandemijski nivo, pri čemu će i tempo oporavka evropskih trgovinskih partnera uticati na kretanja u ovom segmentu, dodaje se u saopštenju NBS.

Bankarski sektor je krizu dočekao sa izgrađenim visokim rezervama likvidnosti i uz međunarodno uporedive pokazatelje koji upućuju na njegovu visoku stabilnost i otpornost.

Zahvaljujući proaktivnom pristupu NBS učešće problematičnih kredita u Srbiji je smanjen na 3,5 odsto.

U uvodnom delu sastanka predstavnici EU podsetili su da su, između ostalih, otvorena i pregovaračka poglavlja 9 – Finansijske usluge i 17 – Ekonomska i monetarna politika, čime su oba poglavlja u kojima je NBS rukovodeća institucija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar