Foto: N1

Narodna banka Srbije (NBS) večeras je saopštila da je netačna izjava Dragana Đilasa da je NBS utvrdila zakonitost poslovanja Multikom grupe iz Beograda čiji je on vlasnik i zakonski zastupnik. NBS je navela da će podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, pri čemu je zaprećena kazna za te prekršaje za pravno lice do dva miliona, a za odgovorno lice u pravnom licu do 150.000 dinara, navodi se u sapštenju NBS.

Kako je navedeno, NBS nije ovlašćena da ispituje zakonitosti porekla kapitala, osnivanja pravnog lica u zemlji i inostranstvu, te urednost plaćanja poreza, niti se u slučaju Mulitkom grupe bavila pitanjima za koja su nadležni drugi državni organi (Tužilaštvo, Poreska uprava, Uprava za sprečavanje pranja novca, Ministarstvo unutrašnjih poslova i druga).

„Samim tim ni zapisnikom NBS nije mogla da utvrdi da li je u vezi sa ovim pitanjima navedena kompanija postupala zakonito ili ne“, istakla je centralna banka. Objašnjeno je da je predmet kontrole i zapisnika NBS bila usklađenost poslovanja Multikom grupe u oblasti deviznog poslovanja i zapisnikom su utvrđene povrede propisa u toj oblasti.

Multikom grupa, kako je navedeno, nije izveštavala NBS, kasnila je sa izveštavanjem o stranim direktnim investicijama koje je imala u inostranstvu – u švajcarskim kompanijama Multikom Open AG i Open International AG.

Propust Multikom grupe je bio i to što je u obavljanju platnog prometa sa inostranstvom navela netačnu šifru osnova plaćanja što ima negativne posledice i na statistiku platnog bilansa, piše u saopštenju NBS.

NBS je najavila da će zbog utvrđenih povreda propisa podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka imajući u vidu da je za te propuste predviđena prekršajna odgovornost, pri čemu je zaprećena kazna za ove prekršaje za pravno lice do dva miliona dinara, a za odgovorno lice u pravnom licu do 150.000 dinara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar