Foto: N1

Rejting agencija Fič rejtings (Fitch Ratings) zadržala je kreditni rejting Srbije na nivou BB+, koji je jedan nivo do investicionog, i stabilne izglede za njegovo povećanje, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Agencija ističe i da je javni dug opšte države stabilizovan na nivou od 57,5 odsto BDP-a u 2021. godini i projektuje da će učešće javnog duga u BDP-u u Srbiji biti niže u poredjenju sa zemljama istog kreditnog rejtinga.

U svom izveštaju agencija ocenjuje da je rast BDP-a Srbije u 2021. bio snažan i da je iznosio 7,5 odsto, a dodaju da za razliku od privremenog rasta ukupne inflacije, bazna inflacija ostala na znatno nižem nivou.

Projektuju smanjenje inflacije na nivo oko gornje granice inflacionog cilja do kraja tekuće godine, i da će krajem 2023. godine inflacija biti oko centralne vrednosti cilja Narodne banke Srbije koji iznosi 3,0 odsto.

Guvernerka Narodne banke Jorgovanka Tabaković u pisanoj izjavi je navela da takva odluka rejting agencije, doneta u uslovima znatno pojačanih geopolitičkih tenzija, potvrdjuje da se u Srbiji vodi adekvatna ekonomska politika koja je dala dobre rezultate, i da se nastavak uspešne politike očekuje i u narednom periodu.

„Mi ćemo, kao i tokom najtežeg perioda pandemije, i tokom aktuelne geopolitičke krize očuvati punu makroekonomsku, finansijsku i fiskalnu stabilnost“, kazala je Tabaković.

U svom saopštenju, agencija Fitč ističe kredibilan okvir makroekonomske politike, odgovornu fiskalnu politiku, kvalitetnije upravljanje i viši nivo ekonomskog razvoja u odnosu na zemlje sa sličnim kreditnim rejtingom.

U odluci se navodi i stabilnost bankarskog sektora, kao i povećana otpornost Srbije na šokove iz medjunarodnog okruženja, kojoj doprinose kontinuitet pune pokrivenosti tekućeg deficita stranim direktnim investicijama i adekvatne devizne rezerve zemlje koje su povećane, uprkos pandemiji.

Agencija naglašava i da je u Srbiji značajan doprinos koji dolazi od kontinuiteta ekonomske politike, čemu doprinosi i očuvana politička stabilnost u zemlji.

Tabaković je u saopštenju navela da su ključni elementi srpske ekonomske politike prepoznati ne samo u odluci agencije Fitč Rejtings, već i u odlukama i izveštajima svih medjunarodnih finansijskih institucija.

„Ekonomski rast i razvoj koji Srbija ostvaruje poslednjih godina rezultat je postignute ukupne stabilnosti u našoj zemlji, u čijoj je osnovi i stabilnost deviznog kursa i izvesnost u poslovanju koju ta stabilnost donosi. Potpuno svesni toga, nećemo dozvoliti da ni najnoviji spoljni šokovi dovedu do prekomernih kratkoročnih oscilacija deviznog kursa, kao što to nismo dozvolili ni tokom prethodnih epizoda povećanih medjunarodnih rizika“, navela je Tabaković.

Кomentarišući mogućnost da Srbija u narednom periodu dobije investicioni rejting, Tabaković je kazala da je još sredinom prošle godine bilo izvesno da će ekonomska politika koju Srbija vodi, uz akcenat na očuvanju stabilnosti, dovesti do jednog od najboljih rezultata po pitanju privrednog rasta u Evropi, smanjenja učešća javnog duga u BDP-u kao i nastavka snažnih investicija, što podaci sada i potvrdjuju.

„Uz nastavak adekvatnih politika koje vodimo, svi ključni pokazatelji rasta i razvoja nastaviće da se poboljšavaju i u narednom periodu, što će omogućiti da se Srbija po prvi put nadje u grupi zemalja sa investicionim kreditnim rejtingom koji smo još odavno zaslužili, ali su globalni dogadjaji na koje nismo mogli da utičemo samo privremeno odložili takvu odluku“, zaključila je guvernerka Narodne banke.

BONUS VIDEO: Petrović: Jorgovanku za guvernerku preporučila Dinara!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar