Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

"Telekom Srbija" emitovao je svoje prve korporativne obveznice, saopštila je Narodna banka Srbije. Reč je o zaduženju kompanije od 23,5 milijardi dinara. Rok dospeća ovih hartija od vrednosti je pet godina, po kamatnoj stopi koja trenutno iznosi 3,97 odsto (tromesečni Belibor uvećan za 2,95 procentnih poena).

„Korporativne obveznice kompanije Telekom Srbija su u potpunosti dinarske i ne nose nikakav devizni rizik, što ukazuje da je kompanija razmišljala prudentno i odgovorno i u smislu svođenja tržišnih rizika na najmanju moguću meru. Činjenica da su obveznice ročnosti od pet godina emitovane po kamatnoj stopi ispod četiri odsto ukazuje da je kompanija prepoznala pravi i najpovoljniji trenutak u kojem bi izašla na domaće tržište kapitala“, ocenila je NBS.

Tražnja za obveznicama je, kako se navodi, bila više nego dovoljna što „još jednom ukazuje na poverenje kvalifikovanih investitora u poslovanje kompanije“.

„Iskorišćen je trenutak stabilizacije tržišnih uslova, pre svega monetarne stabilnosti uprkos još uvek aktuelnoj pandemiji koronavirusa“, ističe NBS.

Telekom se, kako proizilazi iz saopštenja NBS, zadužio kod poslovnih banaka sa kojima već sarađuje.

„To su renomirane finansijske institucije u Srbiji, koje imaju kontinuirani uvid u poslovanje kompanije, koje su u potpunosti upoznate sa domaćim i globalnim makroekonomskim kretanjima i uslovima na finansijskom tržištu, investitori koji do detalja poznaju proces ulaganja u obveznice i sve prednosti i rizike, odnosno koji su po svojim karakteristikama najpodesniji za ulaganje u hartije od vrednosti strateške većinski državne kompanije“, ističe NBS.

Sredstva prikupljena izdavanjem obveznice, navodi se u saopštenju centralne banke, biće iskorišćena za finansiranje poslovnih potreba kompanije, uključujući unapređenje poslovnih aktivnosti, kao i refinansiranje postojećih finansijskih obaveza.

„Poverenje profesionalnih investitora za izdavanje obveznica još jednom ukazuje na stabilnost poslovanja kompanije, kao i na činjenicu da je stvoren prostor da se u narednom periodu, uz konsolidaciju do sada preduzetih poslovnih poduhvata, sprovedu i investicije za dalja unapređenja“, ističe NBS.

U centralnoj banci dodaju da se na ovaj način ostvaruje i diversifikacija načina finansiranja kompanije, „u skladu sa najboljom praksom kompanija u telekomunikacionoj industriji u svetu“.

„Ove obveznice će, stoga, predstavljati optimalnu dopunu i alternativu postojećim bankarskim aranžmanima i kompanija će u punoj meri iskoristiti sve njihove prednosti u odnosu na kredite, naročito činjenicu da se do dospeća obveznice plaća samo kamata, bez pripadajućeg dela glavnice, čime se postiže dodatna relaksacija novčanih tokova“, zaključuju u Narodnoj banci Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar