Foto: TANJUG/ZORAN ZESTIC/ nr

Socijalni partneri trebalo bi od početka naredne nedelje da počnu konkretnije pregovore o visini minimalca za narednu godinu, a u sredu, 19. avgusta biće održan kolegijum Socijalno-ekonomskog saveta (SES) čija će jedna od tema biti upravo minimalna cena rada, rekao je predsedavajući SES-a i predsednik UGS "Nezavisnost" Zoran Stojiljković.

On je dodao da je ovog puta odgovornost sindikata i poslodavca veća imajući u vidu kontekst celokupne situacije – da je vlada u tehničkom mandatu i da su ekonomske okolnosti veoma složene zbog krize izazvane pandemijom korona virusa.

Zoran Stojiljković Foto: Medija centar Beograd

Podseća da je zakonski rok za donošenje odluke o visini minimalca u 2021. godini 15. septembar i da ako se socijalni partneri oko toga ne dogovore u predviđenom roku, konačnu odluku donosi Vlada Srbije.

„Vlada još uvek nije formirana, situacija je komplikovana i samim tim traži veću pregovaračku discipilnu i sklonost ka dijalogu“, kaže Stojiljković.

On navodi da će se sa punom pažnjom početi pregovori i da je neohodno da se minimalac poveća kako bi, ako ne ove, onda sledeće godine dostigao visinu minimalne potrošacke korpe u Srbiji.

Foto: Nova.rs

„Trebalo bi, međutim razumeti i zahteve poslodavaca za umanjenje troškova poslovanja jer njima sada naročito nije jednostavno imajući u vidu sve ekonomske okolnosti“, rekao je Stojiljković.

Sindikati su stava da treba izjednačiti minimalnu cenu rada sa minimalnom potrošackom korpom koja iznosi 37.500 dinara, dok je svega 15 odsto poslodavaca, koji su učestvovali u istraživanju Unije poslodavaca Srbije, spremno da prihvati povećanje.

U Savezu samostalnih sindikata Srbije prošle nedelje Tanjugu su rekli da neće pristati na to da minimalac u narednoj godini bude ispod iznosa minimalne potrošačke korpe.

Poslednje istraživanje Unije poslodavaca Srbije pokazalo je da se čak 85 odsto privrednika protivi povećanju minimalne cene rada u idućoj godini, dok je svega 15 odsto spremno da prihvati povećanje, ali uz značajno smanjenje troškova poslovanja preduzeća.

Unija je istraživanje sprovela krajem jula, a takav stav privrede bitno se razlikuje u odnosu na prošlu godinu, kada je za 46 odsto anketiranih povećanje minimalca bilo prihvatlijvo.

Ta razllika je kako objašnjavaju, rezultat pogoršanih uslova poslovanja zbog krize izazvane pandemijom Kovid-19.

Od 1. januara ove godine cena rada u Srbiji iznosi 30.022 dinara, odnosno 172,54 dinara (neto) po radnom satu, što je za 11, 1 odsto više nego što je minimalac iznosio u 2019. godini (27.022 dinara).

Procenjuje se da oko 350.000 radnika u Srbiji prima minimalac.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram