Radovan Raičević Foto:printscreen/topnovosti.rs/Miloš Ivanović

Radovan Raičević, poslanik Srpske napredne stranke, novi je vlasnik kuršumlijske banje: bivšem socijalisti država je dala pomoć od 2,5 miliona evra, a banju je kupio za 1,4 miliona.

Ko je privilegovani poslanik?

Za početak, podsetimo se da je za kupovinu i rekonstrukciju Banjskog kompleksa „Žubor“ u Kuršumlijskoj Banji firma AD Planinka dobila je 2,5 miliona evra državne pomoći, što pokazuje Ugovor o dodeli sredstava. Subvencija je tako premašila cenu po kojoj je Kuršumlijska Banja prodata AD Planinci.

Generalni direktor preduzeća Radovan Raičević je odbornik Srpske napredne stranke u Kuršumliji, piše „Nova ekonomija“.

Kako piše ovaj list, Planinka je u januaru 2020. godine kupila hotel „Žubor“ u Kuršumlijskoj Banji koji zauzima oko 16.000 kvadrata sa pratećim objektima, i 95,9 hiljada kvadrata zemljišta, za nešto više od 1,4 miliona evra.

Nešto više od četiri meseca pre zvanične kupovine, u septembru 2019. godine, Planinka je od Razvojne agencije Srbije tražila novčanu pomoć za kupovinu i rekonstrukciju banjskog kompleksa u Kuršumlijskoj Banji.

U martu tekuće godine, Ministarstvo privrede je u saglasnosti sa Zaključkom Vlade AD Planinci odobrila 2,5 miliona evra podsticaja koji bi trebalo da bude isplaćen u dve tranše u toku 2021. i 2022. godine.

Od momenta prijave do kraja 2021. godine Planinka je u obavezi da zaposli najmanje 70 novih radnika na neodređeno vreme i da u istom roku uloži 12,4 miliona evra.

AD Planinka poseduje i hotel „Radan“ u Prolom Banji i hotele „Kopaonik“, „Jelek“ i „Bela jela“ u Lukovskoj Banji, a osnivači su i „Specijalne bolnice za rehabilitaciju Prolom Banja“, piše u ugovoru o dodeli državne pomoći.

Planinka takođe puni flaširanu Prolom vodu, a preduzeću je 1995. na staranje dat i park Spomenik prirode Đavolja Varoš, piše na sajtu preduzeća. U septembru 2019. godine Planinka je dobila 1,6 miliona evra subvencija za izgradnju hotela „Bela jela“ u Lukovskoj Banji.

Subvencija je dodeljena nakon što je završena prodaja Kuršumlijske banje, ali pre nego što je ugovor i overen. Savet za borbu protiv korupcije je zbog toga izrazio sumnju da u čitavom procesu ima nezakonitih radnji i korupcije i ocenio da je Kuršumlijska Banja prodata Planinci po ceni koja je duplo niža od tržišne i one koju je procenjivala poreska uprava, prenele su Južne vesti. Menadžment Planinke je usko povezan sa Srpskom naprednom strankom (SNS).

Razvojni put Raičevića

Generalni direktor Radovan Raičević je odbornik SNS-a u Skupštini opštine Kuršumlija, a od 2012. do 2014. je bio i narodni poslanik iste partije.

Mediji su u septembru 2019. izvestili da je Raičevića napao nepoznati muškarac koji je upao u njegovo dvorištu, a tada su ga, između ostalog, predstavljali i kao bivšeg predsednika Okružnog odbora Srpske napredne stranke.

Foto:N1

„Čoveka koji je upao u moje dvorište i koji mi je naneo povrede nisam lično poznavao, ali sam u gradu čuo da je ekscesna osoba i da je zbog nekih kredita ostao bez stana i došao je kod mene da mu Planinka pomogne da dobije stan. Kada sam mu rekao da preduzeće to nije u mogućnosti jer nije radnik Planinke i posavetovao ga se obrati opštini i nadležnim službama, krenuo sam u kuću ali me je on uhvatio za ruku zadržavši me i tom prilikom me udario nekoliko puta“, opisao je medijima incident Raičević.

Od SPS do SNS

Politička biografija Raičevića ne razlikuje se mnogo od prosečne biografije prosečnog istaknutog naprednjaka.

Kako se navodi na portalu „Otvorenog parlamenta“, Rođen je 23. aprila 1955. godine u Kuršumliji. Po zanimanju je ekonomista. Generalni direktor “AD Planika”, koja u vlasništvu ima „Prolom vodu“, Prolom i Lukovsku banju i upravlja svetskim čudom prirode Đavolja varoš.

Predsednik je Okružnog odbora SNS i odbornik u opštini Kuršumlija. Bio je član Socijalističke partije Srbije. Nakon izbora 2012. godine, izabran je za narodnog poslanika i na tom mestu je ostao do raspisivanja izbora 2014. godine.

Ima i očekivani skor u pogledu aktivnosti u poslaničkim klupama: 0 predloženih zakona i 0 poslaničkih govora.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare