Foto: Nova.rs

Ljubiša Jovašević, bivši direktor Specijalne bolnice Agens iz Mataruške Banje, kaže da je novi vlasnik prirodnog lečilišta Mataruška i Bogutovačka Banja, firma Ekonom iz Ušča, na licitaciji ostala kao jedini ponuđač, jer je petoro zainteresovanih odustalo od kupovine. Ali, prema njegovim rečima, novi vlasnik će morati da uloži oko deset miliona evra, kako bi se prirodno lečilište dovelo u red.

„Nekoliko arhitekata koji su ranije dolazili sa zainteresovanim kupcima, procenili su da je samo za rekonstrukciju hotela ‘Termal’ potrebno između 4,5 i šest miliona evra. On ima stare standarde jer je izgrađen još 1974. godine. Sa druge strane, imate hotel Mineral u Bogutovačkoj Banji koji je imao upotrebnu dozvolu na svega 15 godina, zato što je bio montažnog tipa. Zato mora da se ruši i zida nov hotel“, objašnjava Jovašević.

Prodajom nepokretnosti u Mataruškoj i Bogutovačkoj Banji privatnoj kompaniji Ekonom iz Ušća kod Kraljeva, nastavljena je privatizacija banjskih kompleksa u Srbiji. Novi vlasnik, koji je bio i jedni ponuđač na licitaciji, kupio je o oko 10.000 kvadrata po ceni od oko 180 evra po metru kvadratnom.

Na licitaciji je prodat deo priridnog lečilišta kojim je upravljalo društveno preduzeće u stečaju. Tako je privatna kompanija Ekonom za 1,8 miliona evra dobila pravo korišćenja izvorišta vode i postala vlasnik tri hotela, tri vile, tri restorana, dva depadansa, a tu su i objekti starih i novih kupatila.

Foto: Nova.rs

Ekonom je inače kompanija koja se bavi proizvodnjom metalnih ormara i drugog kancelarijskog nameštaja od metala. Osnovana je 2013. godine a jedini vlasnik i direktor je Dejan Antonijević. On nam je telefonskom razgovoru rekao da će o svojim planovima za ovaj banjski kompleks pričati kada se završi postupak primopredaje vlasništva.

Detalji o pravu korišćenja izvorišta i termalne vode nisu bili navedeni u javnom oglasu za prodaju ovih banja, ali bi, sudeći po odgovoru od Agencije za licenciranje stečajnih upravnika posle objave oglasa, kupac je ‘nasledio’ sva prava korišćenja koje je imalo privredno društvo koje upravlja banjama.

Foto: Nova.rs

Za sada nije poznato koliko će Ekonom uložiti u kupljene objekte, kao ni kakvi su planovi kompanije za razvoj ovih banja. Ljubiša Jovašević, koji je bio i gradonačelnik Kraljeva, kaže da ukoliko ove dve banje budu radile kao firma Ekonom, onda može postojati šansa da se banjski turizam razvije.

„Ukoliko ne bude imao mogućnosti da isfinansira, onda se vlasnik nalazi u problemu, a zatim i svi mi sa njim. Postoji mogućnost da je Ekonom samo eksponent nekakve grupacije ljudi koji su suinfestitori, i koji za sada ne žele da se pokažu“, rekao je Jovašević.

Prodaja nekada uglednog prirodnog lečilišta dobra je vest za 90 radnika ovog preduzeća, koji se nadaju da će konačno biti namirena njihova potraživanja, plate od oktobra 2012. do juna 2015. godine.

Foto: Nova.rs

„Čekajući novog vlasnika, radnici su čak sami čuvali i najvredniju imovinu u Termalu i drugim objektima kako ne bi bila pokradena. Očekujem najpre da nam dug bude isplaćen jer za mnoge od nas to je ogroman novac. Nadam se i da će se, kada za to dođe vreme, naći i nova radna mesta za nas, iskusne radnike u ugostiteljstvu“, kaže jedan od bivših zaposlenih.

Mataruška Banja je sunovrat doživela nakon povlačenja srpske vojske sa Kosova 1999. godine, i konvoja izbeglica koji su sa njima krenuli. Nekoliko vila, među kojima je bilo i onih starih više od 120 godina, pretvoreno je u kolektivne centre, a danas su potpuno ruinirane. Tek pre par godina, napustila ih je i poslednja grupa raseljenih.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare