Podeli
Siniša Mali Foto:TANJUG / ZORAN ZESTIC

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali danas je istakao da je ostvaren prihod PDV-a veći za dve milijarde dinara, u odnosu na planirane projekcije.

“Juče je bio 15. u mesecu, dan kada se dobijaju prilivi prihoda od PDV u budžet. Dve milijarde dinara veći prihod od planiranog pokazuje da nam dobro radi ekonomija. To je najobjektivniji pokazatelj uspešnosti jedne ekonomije i to nam daje pravo da do kraja godine uradimo sve što smo planirali”, naveo je Mali.

Mali je naveo da je sigurno da će doći do povećanja plata u javnom sektoru.

“Na osnovu razgovora Misije Međunarodnog monetarnog fonda sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, danas će biti potvrđeno da će biti povećanja plata u javnom sektoru od 1. januara sledeće godine. Ali, neće doći do povećanja u obimu kao prošle godine”, rekao je on gostujući na RTS.

Ministar finansija je podsetio da će doći i do povećanja penzija od 1. januara sledeće godine za 5,9 odsto, kao i minimalne zarade za 6,6 odsto.

“Sada izvesno mogu da kažem da ne postoji zemlja u Evropi, za koju zna i MMF a koja će povećati i plate, penzije i minimalnu zaradu od 1. januara iduće godine. Pored povećanja plata u javnom sektoru, povećanje minimalne zarade podići će zarade i u privatnom sektoru”, rekao je Mali.

Napomenuo je da se po projekcijama očekuje da će u aprilu ili maju sledeće godine prosečna plata biti 540 evra i podsetio da je 2012. prosečna plata bila svega 329 evra.

Ministar finansija je rekao da se očekuje i da MMF saopšti da će po stopi rasta u 2020. godini Srbija biti prva u Evropi.

“Očekujemo da će saopštiti da su projektovali rast od minus 1,5 odsto za 2020. godinu, ali mi mislimo da možemo bolje. Procenili smo da će rast biti oko nule, što je u uslovima pandemije virusa korona ogroman uspeh. To je posledica teških reformi koje je pokrenuo predsednik Vučić 2014. godine, ali i pravovremenih reakcija za spas naše ekonomije u krizi”, naveo je ministar finansija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar