Foto: Promo

NALED predlaže oslobađanje donacija od oporezivanja tokom trajanja vanrednog stanja izazvanog pandemijom koronavirusa.

„Čak 99% organskog otpada iz ugostiteljskog sektora završi na deponiji, a samo 1% se iskoristi za donacije, hranu za životinje, biogas i kompost. Kako bi država podstakla privrednike da usmere viškove hrane ka najugroženijem delu stanovništva, NALED predlaže oslobađanje donacija od oporezivanja tokom trajanja vanrednog stanja izazvanog pandemijom koronavirusa „, saopštila je ta organizacija.

„U Srbiji se godišnje baci 240.000 tona hrane. U vanrednim okolnostima, kada cela privreda posluje sa gubicima, oslobađanje od poreza na donacije, podstaklo bi mnoge da se odluče na ovaj korak, kaže Jelena Kiš, predsednica Saveza za zaštitu životne sredine NALED-a i menadžer za održivost i regulatorne poslove za Centralnu i Istočnu Evropu u kompaniji Ball Packaging.

NALED je ocenio da su nam primeri solidarnosti i humanosti u ovakvim trenucima najpotrebniji i da ih treba podržati. „Takođe, pored povećane proizvodnje prehrambenih i hemijskih proizvoda, neophodno je da se i industriji pakovanja omogući da nesmetano nastavi sa radom, jer bez nje ni prve dve ne mogu da funkcionišu“, stoji u saopštenju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram