Najtraženiji poslovi u Srbiji: Prodavac, vozač, IT, konobar

Podeli:
Foto: Nova.rs

Na sajtovima za oglašavanje poslodavaca u poslednjih nedelju broj oglasa za posao se povećava. Prema podacima sajtova Infostud, Lako do posla i Klik do posla, najtraženije pozicije su: prodavac, komercijalista, vozač, magacioner, administrativni radnik, kao i konobar i kuvar. Zvanično, prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, među najtraženijim zanimanjima ističu se: vozač putničkog automobila, armirač, tesar, medicinska sestra, diplomirani inženjer građevinarstva.

Iz Infostuda poručuju da je od ukidanja vanrednog stanja u Srbiji na poslovi.infostud.com ponovo došlo do povećanja broja oglasa za slobodne radne pozicije.

„Naš portal, kao najveća baza poslova u Srbiji, pre početka pandemije i vanrednog stanja je dnevno brojao oko 3.000 aktivnih oglasa. Stupanjem vanrednog stanja na snagu zbog pandemije, tržište rada u Srbiji je stalo te nam je u tom periodu i broj oglasa bio u padu za 70 odsto“, objašnjavaju iz Infostuda za Nova.rs.

Pozitivan i optimistični podatak jeste da po broju oglasa u poslednjih 10 dana vidimo da se i tržište rada polako oporavlja, te na sajtu sada ima više od 2.000 aktivnih oglasa za posao, navode iz ove kompanije.

„Oblasti rada gde se najviše traže radnici u poslednjih deset dana su trgovina/prodaja, IT, mašinstvo i građevina, a kad govorimo o konkretnim radnim pozicijama koje su najtraženije od strane poslodavaca to su: prodavac/komercijalista, vozač, magacioner i administrativni radnik“, kazu iz Infostuda.

„Muževi nisu dali negovateljicama da idu na posao“

Igor Avramović, osnivač sajta Klik do posla, kaže za Nova.rs da se trenutno traže radnici u proizvodnji, kao i da su u ponudi poslovi u ugostiteljstvu i trgovini.

„Poslodavci traže konobare, šankere, kuvare, roštilj-majstore, pica-majstore, radnike u proizvodnji… Moguće da su to pozicije na kojima su ljudi najviše gubili posao tokom vanrednog stanja, pa sada iste te radnike privlače, jer su ponovo pokrenuli posao“, kaže Avramović.

Poslova u turizmu gotovo da nema, sezonski poslovi poput berača ili pastira su tek počeli da se pojavljuju u oglasima, a najveći pad se odnosi na poslove u inostranstvu. Njih, kaže osnivač Klik do posla, gotovo da nema.

Foto: Shutterstock/Girts Ragelis

„Samo jedna agencija traži radnike za kruzere, ali svi računaju tek na kraj leta. Čak nema ni tradicionalnih poslova koje bude ugostitelji iz Hrvatske i Crne Gore“, dodaje on.

Zanimanja koje su uvek u deficitu, kako kaže, traže se i sada – to su medicinske sestre, varioci, profesori nemačkog, negovateljice.

Zanimljivo je da su tokom vanrednog stanja bili traženi negovatelji i medicinske sestre, ne samo zbog tradicionalnog manjka, već zato i što neki od njih nisu radili tokom epidemije.

Sa sajta „Lako do posla“, preko kog se vrši oglašavanje radnih pozicija, kažu da su tokom prve dve nedelje „korona krize“ imali pad broja oglasa, ali da su od 4. maja objave oglasa krenule svojim standardnim tokom.

„Što se tiče aktuelne ponude, trenutno imamo najviše oglasa iz oblasti komercijale, prodaje na veliko i malo kao i iz oblasti uslužnih delatnosti (konobari, kuvari, hotelsko osoblje…)“, poručuju sa portala „Lako do posla“.

„Znam za primer u malom, zabačenom mestu u Srbiji, gde se u domu starih pojavila potreba za negovateljima, jer muževi ženama nisu davali da ide na posao, da se ne bi zarazile i donele virus kući. To su mi pričali vlasnici doma, koji su zbog toga tražili nove radnike“, kaže Avramović.

Traže se vozači kamiona za međunarodni saobraćaj i drumski saobraćaj po Srbiji.

Poslova sa visokom stručnom spremom, poput menadžera, još uvek nema u toj meri kao što je bilo, kaže naš sagovornik.

NSZ: Tokom vanrednog stanja skoro devet puta manja potreba za radnicima

Iz Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) kažu za Nova.rs da je nakon ukidanja vanrednog stanja potražnja za radnicima porasla i da se o tada do danas javilo 258 poslodavaca, koji su zatražili ukupno 892 radnika.

„Među najtraženijim zanimanjima za koje su poslodavci iskazali potrebe ističu se sledeća: vozač putničkog automobila, poslužilac uređaja za preradu voća i povrća, izolater, armirač, tesar, lica bez zanimanja i stručne spreme, manipulant u tekstilstvu, monter-instalater, medicinska sestra, diplomirani inženjer građevinarstva, komunalni higijeničar, manipulant u ozelenjavanju i uređenju naselja, diplomirani ekonomista za opštu ekonomiju, bankarstvo i finansije, diplomirani pravnik“, navode iz NSZ.

Foto:EPA-EFE/Jose Manuel Vidal

U periodu vanrednog stanja, Nacionalnoj službi za zapošljavanje stiglo je 1.055 prijava potreba za zapošljavanjem za 2.216 radnika, što je značajno manje nego u istom periodu prošle godine, kada je stiglo 5.005 prijava za 18.336 radnika.

„Na osnovu iskazanih potreba poslodavaca utvrđeno je da su u periodu vanrednog stanja najviše traženi radnici u okviru oblasti zdravstva (medicinska sestra-tehničar, medicinska sestra-vaspitač, doktor medicine specijalista-pedijatar, negovateljica, spremačica prostorija u kojima se pružaju zdravstvene usluge, vozač kola sanitetskog prevoza), u oblasti vaspitanja i obazovanja (nastavnici, profesori, predavači), građevinski radnici (najviše rukovaoci građevinskim mašinama), prodavci u maloprodajnim objektima, radnici na pakovanju proizvoda-pakeri, u oblasti tekstilstva (šivači), higijeničari i negovatelji“, kažu iz NSZ.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar