Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Farmu bikova smo napravili davne 1986. godine. Time se prvo bavio moj otac Tihomir, a ja sam nastavio posao da bismo ih sada u štali imali između osamdeset i sto, kaže za potal Nova.rs Vladimir Đurović iz sela Slatina kod Čačka. Najteži bik u njegovoj, po najsavremenijim standardima napravljenoj staji, težak je 1.113 kilograma.

Prema njegovim rečima, trenutno od stočarstva ne može da se zaradi ništa imajući u vidu da je u poslednjih deset godina cena oko 2 evra po kilogramu.

„Sada je pala na 1,7, a troškovi odgoja su se uvećali i da se ne bavimo nekim dodatnim poljoprivrednim delatnostima bili bismo u minusu. Iako dobijamo subvencije od države, trud, muka i rad, bar trenutno, nisu isplativi“, kaže on i naglašava da bi bolje bilo bez njih (subvencija), a da je cena veća.

Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Đurović ističe da već tri dana priprema silažu za bikove, da je sve to veoma zahtevno raditi, treba imati poljoprivredne mašine sa prključcima, bager, kombajn, kamione, traktore…

Kada sve njih stavi u pogon neophodno je, minimum, 1000 litara nafte.

Budući da su mašine stare, često se događaju kvarovi, a veliki su finansijski izdaci za popravke, dodaje ovaj mladi stočar. Najmlađa poljoprivredna mašina koju poseduje je kamion proizveden 2003. godine.

„Da bismo pripremili hranu za bikove na površini od 30 hektara gajimo travu, pšenicu i kukuruz, koga nema dovoljno, pa sam prinuđen da ga nabavljam iz Vojvodine, a trenutno mu je cena previsoka“, ocenio je on.

Vladimir navodi da jedan njegov drug ima običaj da, kada razgovaraju, kaže – da se baviš samo kupovinom teladi i prodajom bikova ne bi imao novca ni kolač u crkvi za slavu da prekadiš.

Uprkos teškoj situaciji planira da nastavi ovaj posao.

„Poslednjih nekoliko godina se borim da povećam broj grla, ali to je stvarno nemoguće. Ovde ne postoji ni odmor, ni odlazak na more, planinu, posao je težak, praktično dvadesetčetvoročasovni“, zaključio je Đurović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar