Foto: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Udruženje naftaša Kosova najavilo je zatvaranje benzinskih pumpi na celoj teritoriji Kosova, ukoliko Vlada ne uzme u obzir njihove zahteve.

Reagujući na nacrt odluke Vlade za utvrdjivanje cene nafte, Udruženje se obratilo pismom predsedniku Vlade sa nekoliko zahteva, prenosi portal KoSSev.

Kao primer su naveli zemlje u regionu i EU koje su smanjile akcize na naftne derivate, a tražili su da se nastavi s ekonomijom slobodnog tržišta, u skladu sa, kako su rekli, Ustavom Kosova.

„Ukoliko navedeni zahtev Vlada ne uzme u obzir, onda je naš zahtev da se minimalne marže odrede na sledeći način, na osnovu sadašnjeg nivoa cena – veleprodaja tri odsto, maloprodaja – 12 odsto“, navodi se u pismu upućenom Vladi.

Naftaši su poručili da su dužni da zaštite egzistenciju svojih kompanija, ukoliko se, kako su naveli, ne uzmu u obzir zahtevi upućeni Vladi i najavili zatvaranje benzinskih pumpi na celoj teritoriji Kosova, do reakcije Vlade, „kako bi se izbegao bankrot“.

Povodom aktuelnog povećanja cena nafte na Kosovu, Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine saopštilo je da ova institucija radi na novoj odluci za regulisanje cena nafte koja će, prema njihovim rečima, zaštititi potrošače i konkurenciju po zakonu.

Bonus video: Ukinuti PDV na akcize za gorivo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar