Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Prosečna cena kvadrata u novogradnji u Beogradu u trećem kvartalu ove godine prvi put je premašila 2.000 evra i iznosila je 2.080 evra, a to je za 250 evra više nego prošle godine. Nije jedino u prestonici porasla cena kvadrata, već je taj trend prisutan, kada su u pitanju nekretnine i placevi, u atraktivnim turističkim centrima, poput Vrnjačke Banje, Zlatibora, Zlatara i Tare.

Pišu Slavica Panić i Milan Marković

Vrnjačka Banja već izvesno vreme važi za najposećeniju banju u Srbiji, a zanimljivo je da je početkom godine, u jeku zimske turističke sezone, uz Kopaonik bila i najposećenije odmaralište u zemlji. Velika potražnja podigla je i cene, pa su kvadrati u apartmanima koštali kao u Beogradu. Pored izletnika i onih koji dolaze na lečenje i kratak predah u Vrnjačku Banju, sve je više onih koji se odlučuju na kupovinu apartmana.

U Vrnjačkoj Banji cene od 200 do 1.500 evra

Prosečna cena kvadrata u Vrnjačkoj Banji bila je oko 1.446 evra. Kada su u pitanju cene stanova, one se drastično razlikuju po lokacijama, a kupci iz dijaspore se najčešće odlučuju za luksuzne nekretnine u novim zgradama na atraktivnim lokacijama. U prošloj godini najjeftiniji je bio kvadrat apartmana u starogradnji, koji je koštao 227 evra, a najviše
cene u starogradnji dostizale su 1.100 evra. U novogradnji je situacija malo drugačija, pa su se cene kretale od 1.300 do nepunih 1.600 evra.
Prodato je i 70 kuća, a najveća vrednost postignuta za jednu od njih je bila 275.000 evra.

„U centru Banje, ar zemljišta se prodaje za čak 20.000 evra. U blizini poznatog akva-parka, ar košta 5.000 evra. Zanimljivo je da ar na planini Goč iznad Vrnjačke Banje košta oko 4.000 evra“, priča Aleksandar Pecić iz Vrnjačke Banje.

Najsvežiji primer je prodaja zemljišta u blizini autobuske stanice, kada je na javnom nadmetanju za ovu lokaciju bilo mnogo zainteresovanih.

„Ar tog zemljišta prodat je za čak 20.000 evra. Investitor je hteo da na tom mestu sagradi stambenu zgradu visoku oko 40 metara. To je 15 spratova u centru banje. Takvo nešto do sada nije bilo viđeno“, kaže za „Novu“ meštanin Dragan Brđović. On je zbog toga uputio primedbu Opštini Vrnjačka Banja.

„Na javnom uvidu u Generalni urbanistički plan, sa tih prvobitnih 40 metara, visina je smanjena na 30 metara. Ali i to je mnogo. I na to sam uložio prigovor. Tako da sada očekujemo da će ta zgrada imati prizemlje, četiri sprata i potkrovlje“, priča Brđović.

Cene na Zlatiboru skočile 20 odsto

Cene nekretnina na Zlatiboru, od početka godine porasle su za oko 20 odsto. Investitori rast cena obrazlažu poskupljenjem građevinskog materijala, komunalnog opremanja, skupljom radnom snagom, ali i rastom cene zemljišta na ovoj planini, čiji centar sve više liči na metropolu. Zavisno od lokacije, kvadrat stambenog prostora na Zlatiboru kreće se od 1.200 pa do čak 2.700 evra. U centru Zlatibora, gde je najurbaniji deo i dalje najatraktivnija lokacija, teško je naći zgradu u kojoj je kvadrat jeftiniji od 2.000 evra. Zavisno od objekta i pratećih sadržaja u njemu, cene dostižu 2.500 pa i 2.700 evra, kolika je trenutno najveća cena za kvadrat na ovoj planini.

Cene ispod 2.000 evra su uglavnom za objekte starije gradnje ili one u novogradnji koje su dalje od centra. Nekoliko kilometara od ekstrazone, kvadrat se može kupiti za 1.200 pa do 1.500 evra.Placeva za prodaju u centru Zlatibora je sve manje, pa je njihova cena sve veća. Ar je dostigao cenu i do čak 100.000 evra, ali se prodaje realizuju i na 70.000 do 90.000. Nekoliko kilometara dalje, ar placa se može kupiti od 4.000 do 10.000 evra.

Sve atraktivniji Zlatar

Oko 40 kilometara dalje od Zlatibora je Zlatar, koji postaje sve atraktivnija lokacija za one koji žele odmor i boravak u prirodi. Gradnja na Zlataru još nije uzela maha, ali, sudeći po izgrađenim objektima u poslednje vreme i interesovanju investiora, i ova planina bi mogla postati znatno urbanija.

Kvadrat stambenog prostora na Zlataru kreće se od 1.200 do 1.600 evra, a nalaze se u objektima izgrađenim u neposrednoj blizini turističkog centra. Na daljim lokacijama zasada nema gradnje tog tipa, jer je za investitore centralni deo turističkih destinacija, najatraktivnija lokacija za gradnju. Cene placeva na Zlataru kreću se od 5.000 do 7.000 evra po aru.

Kada je Tara u pitanju, ova planina, u smislu investitorske gradnje, nije na prodaju. Veći deo teritorije se nalazi u okvuru Nacionalnog parka Tara, u kome nema višespratnih apartmanskih objekata. Na Tari se mogu kupiti vikend kuće, a cena je stvar pogodbe. Ar placa na Tari kreće se od 1.000 do 2.000 evra, a gradnju nalažu pravila koja važe u Nacionalnom parku.

Bonus video: Šumadija: Seoski turizam VS pandemija 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)