Pare, novac
Foto: Shutterstock

Za šest meseci - od oktobra 2021. zaključno sa martom 2022. godine, najveći uvoznici energenata u Srbiji kupili su na deviznom tržištu 2,1 milijardu evra radi plaćanja uvoza, proizilazi iz saopštenja Narodne banke Srbije. Tolika je, naime, prema saopštenju NBS, bila neto tražnja ovih kompanija za devizama u pomenutom periodu. Centralna banka je saopštila da je, samo tokom marta, tražnja za devizama tri najveća uvoznika energenata u Srbiji iznosila - 503,2 miliona evra, piše N1.

O koja tri najveća uvoznika je reč – u saopštenju Narodne banke Srbije se ne navodi. Ako je sudeći po prethodnim najavama, kada je isticano da je od oktobra do 13. decembra 2021. kupljeno više od pola milijarde evra deviznih sredstava za uvoz energenata, reč je o Srbijagasu, Elektroprivredi Srbije i Naftnoj industriji Srbije.  U decembru je, naime, guverner NBS Jorgovanka Tabaković istakla da su od oktobra do 13. decembra, NIS, Srbijagas i EPS zajedno neto kupili preko pola milijarde evra deviznih sredstava za uvoz energenata. Do kraja decembra bi trebalo, rekla je Tabavković tada na sednici Vlade na kojoj je razmatrana aktuelna energetska situacija – da kupe još 250 miliona evra.

PROČITAJTE JOŠ

U martu ove godine je, prema upravo objavljenom saopštenju NBS, zabeležena i najveća intervencija centralne banke na međubankarskom deviznom tržištu, u iznosu od 1,17 mlijardi evra, u cilju očuvanja stabilnosti kursa dinara prema evru.

„U martu, kao i od početka ove godine, dinar je blago nominalno oslabio prema evru – za 0,1 odsto“, saopštila je NBS.

NBS, navodi se, šest meseci (od oktobra 2021. godine) snažno deluje na domaćem deviznom tržištu, „kako bi očuvala neophodnu relativnu stabilnost deviznog kursa u uslovima nezapamćene globalne neizvesnosti“.

„U cilju očuvanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru, Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u martu prodala do sada najviši iznos od 1,17 milijardi evra, dok je od početka godine neto prodala 2,115 milijardi evra“, objavila je NBS.

Opširnije pročitajte na portalu N1.

BONUS VIDEO: Srbiji skinute sankcije na uvoz nafte – presudilo glasanje protiv Rusije?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar