Foto: Shutterstock, Nova.rs

Da li vam se dešavalo da uzmete proizvod sa rafa na kom je istaknuta njegova cena, a kada dođete na kasu s namerom da ga platite, prodavac vam izda račun na kom je sasvim druga cena? I to veća, podrazumeva se. Jednoj Beograđanski se upravo to desilo, a ona je rešila da sa nama podeli ovu priču koja je, nažalost, postala sve češća u Srbiji.

Naime, ona je ušla u jedan market u koji, kako kaže za Nova.rs često svraća sa namerom da kupi jogurt, tačnije kefir. Videla je proizvod u flaši od 500 grama na rafu, na kom je stajala cena 129,99 dinara.

Uzela ga je i odnela na kasu. Dakle, kupila je samo taj proizvod – kefir od 500 grama. Međutim, kada je dobila račun kao potvrdu da je platila, bila je, malo je reči, zabezeknuta.

„Gledala sam u isečak neverujući. Umesto 129,99 dinara koliko je pisalo na rafu, na računu je stajalo 139,99 dinara. Odakle 10 dinara više? Ništa ne razumem. D ali je ovo varanje, krađa, bezobrazluk, nepažnja, ne znam ni sama. S obzirom da mi brat radi u jednoj trgovinskoj radnji, znam da se često dešavaju ovakve situacije, a prodavci se vade kako ne stignu da promene cenu u sistemu. To je čist bezobrazluk. Ali izgleda da je ovakva situacija postala normalna kod nas. Užas“, kaže naša sgaovornica.

Dejan Gavrilović iz Udruženja potrošača „Efektiva“ za Nova.rs kaže da potrošač plaća cenu koju je zatekao na rafu.

„Prema Zakonu o zaštiti potrošača, potrošač plaća cenu koja je povoljnija za njega. Dakle, ta cena se njemu mora naplatiti. On ili kupuje po ceni na rafu ili ne kupuje robu. Prodavačica može da kaže da ne može u tom slučaju da mu proda proizvod i to je u redu. Ali ako mu prodaje, ne može da mu naplati veću cenu nego mora nižu čak i ako se desi da mu naplati veću cenu, on može da se vrati i da traži razliku“, ističe Gavrilović.

Pročitajte još:

Ukoliko se ovakva situacija prijavi tržišnoj inspekciji, ona bi trebalo da reaguje odmah, kaže naš sagovornik.

„Oni imaju manjak zaposlenih, kako kažu, a i nisu nešto voljni da rade svoj posao za tu platu koju imaju, pa uvek sve ostane na ovakvim pričama. Ja se 12 godina bavim ovim poslom, nikada nisam čuo u vestima ili na sajtu ministartsva, da je tržišna inspekcija nekoga kaznila, a stalno se to dešava“, kaže Gavrilović.

BONUS VIDEO: Prodavci nezadovoljni_ Fiskalizacija će ubiti duh pijace

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar