Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

U poslednjih mesec dana cene povrća i voća, ali i kora za pite, sira i drugih proizvoda povećane su za 50 i više odsto, ima prodavaca ali skoro da nema kupaca, koji kućama odlaze sa po dva paradajza, dva krastavca i nekoliko paprika u torbi.

Kako javlja JuGmedia, ovakva sutuacija, kažu kupci, ne pamti se u poslednjih desetak godina.

„Prošle godine, početkom avgusta, mogao su da kupiš najkvalitetniji paradajz, na primer, po ceni od 50 dinara za kilogram, a sada takav paradajz košta od 100 do 120 dinara“, kaže starija žena na izlazu iz pijace.

Poskupljenja su počela pre mesec dana, pa, tako, sada za kilogram paradajza (jabučar) treba izdvojiti 100 dinara, a subotom, kada je pijačni dan, 120 dinara, za onaj koji je slabijeg kvaliteta 80, a za najsitniji 50 dinara.

Foto:AP Photo/Lynne Sladky

Kilogram paprike košta 100 dinara, po komadu 10 do 12 dinara, šargarepa je 80 dinara po kilogramu, a crni luk 60.

Kilogram krompira, krastavca i cvekle koštaju 70 dinara, 30 dinara više nego pre mesec dana, beli luk 400 dinara, a kruške 150, dok je ljuta papričica po komadu 10 dinara.

Od orašastih plodova najskuplji je badem, 1200 dinara, pa zatim ide lešnik 900, i na kraju orah koji košta 800 dinara – jedino je orahu ostala ista cena jer je i prošle i ove godine rodio mnogo u leskovačkom kraju.

Beli pasulj je 300, a šareni 350, dok se pirinač kreće od 180 do 190 dinara.

Sir je takođe za mesec dana skočio skoro duplo, od 450 do 700 dinara po kilogrami, a kore za pitu sa 80 na 120 dinara.

„Neviđeno, skoro bezobrazluk. Uzmem po pola kilograma krompira, dva crna luka i to je dovoljno. Drva su poskupela, struja isto, moramo da mislimo i na zimu“, žali se Leskovčanin Nikola Milić.

Ima i kupaca kojima ne smeta povećanje cena i koji, kažu, svataju muke poljoprivrednih proizvođača.

„Cene su malo veće nego što bi trebalo, ne kupujem ni više ni manje nego ranije, uzimam samo onoliko koliko mi je potrebno“, objašnjava jedan od kupaca.

Prodavac na pijaci objašnjava da je do poskupljenja moralo da dođe.

„Morali smo da podignemo cene zbog poskupljenja goriva i drva. Kupovina je slaba, a najviše se kupuju paradajz i krastavac, ali ne u velikim količinama, već za svakodnevne potrebe. Besparica je, sad će deca krenuti u školu, drva su poskupela, gorivo isto i mi to odmah osetimo“, objašnjava on.

Dodaje da ljudi dolaze i da „kupuju po dva paradajza i dva krastavca, nekoliko paprika, dok su ranije uzimali po nekoliko kilograma“.

„Do naglog povećanja cena je došlo jer je Vlada stopirala uvoz pijačne robe i ovo što vidite na tezgama je iz domaćih plastenika. Uskoro će sazreti paradjz, paprike i krastavci, kao i kupus na otvorenom, a veliku su površine, pa će cene verovatno ići naniže, bar je to moje iskustvo“, veli jedini poljoprivredni proizvođač.

Bonus video: Zarina metla od 4.000 dinara šokirala javnost: Evo koliko su domaće metle na Kalenić pijaci

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare