Foto:Shutterstock

Za one koji su se zadužili do kraja jula, ili im rate na kredite i druge bankarske proizvode dospevaju do 30. septembra dileme nema - oni mogu da pauziraju otplatu u okviru "drugog moratorijuma". Da li, međutim, dvomesečnu pauzu u plaćanju obaveza mogu da iskoriste i oni koji bi ovih dana da se zaduže kod banaka?

„Možda će mi zatrebati keš kredit, pa bi mi baš odgovaralo da ne moram da otlaćujem rate do kraja septembra„, kaže naš čitalac Marko, koji je pokušao da nađe informaciju o tome na sajtu svoje banke.

Tamo ga je, međutim, dočekalo obaveštenje u okviru ponude za aktuelni moratorijum, u kome piše da se „moratorijum primenjuje samo na obaveze po osnovu kredita ili kreditnih proizvoda banke koji su odobreni klijentima zaključno sa 27.julom 2020. godine“.

Dalja pretraga po sajtovima domaćih banaka dovela nas je do sličnog obaveštenja, ali sa drugačijim datumom.

Pročitajte još:

„Banka je omogućila privrednim društvima, preduzetnicima, i registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, zastoj u plaćanju naknada za proizvode po garancijskim i dokumentarnim poslovima u trajanju od 2 meseca, za predmete koji su aktivni na dan 28.jul 2020.“, stoji u obaveštenju za klijente.

Ne zaboravimo ni da je primena „drugog moratorijuma“ formalno počela 1. avgusta, što onima koji sada razmišljaju da se zaduže može da znači da su zakasnili sa mogućnošću da iskoriste mogućnost da pauziraju otplatu obaveza.

Na naše pitanje da li i „novozaduženi“ imaju pravo na moratorijum, Narodna banka Srbije odgovorila je podsećanjem da se pauza u otplati primenjuje na obaveze po osnovu kredita i drugih proizvoda banke odobrenih dužniku pre stupanja na snagu ove Odluke o moratorijumu.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Imajući u vidu da je pomenuta odluka stupila na snagu 28. jula 2020. godine, primena moratorijuma moguća je u pogledu navedenih obaveza odobrenih pre 28. jula 2020. godine“, rečeno je za Nova.rs u Narodnoj banci.

Iako bi to moglo da znači da su naš čitalac sa početka priče i svi oni koji planiraju da se zaduže zakasnili kada je reč o moratorijumu, u Udruženju banaka Srbije imaju nešto blaži stav.

Naime, dok Narodna banka Srbije vodi računa o roku u kome su obaveze nastale, poslovne banke gledaju i na to kada dospevaju rate koje bi mogle da „potpadnu“ pod moratorijum.

Foto: Shutterstock

„U odluci Narodne banke navedeno je da se moratorijum odnosi na sva dospeća počev od 1. avgusta, pa zaključno sa 30. septembrom. Nigde nije navedeno da su neki krediti izuzeti iz mogućnosti da klijent odabere zastoj u otplati.

Ako kod klijenta postoji sumnja, mi uvek sugerišemo da se obrati direktno svojoj banci i razjasni status koji ima njegova obaveza prema banci“, kažu za Nova.rs u Udruženju banaka Srbije.

Podsećamo da je „novi moratorijum“ na kredite, dozvoljene minuse i kreditne kartice počeo da važi 1. avgusta.

Pročitajte još:

On funkcioniše po istom principu kao i prethodni, odobren za vreme vanrednog stanja- dužnik koji ga ne želi i hoće da nastavi da otplaćuje rate mora o tome da obavesti svoju banku u roku od 10 dana, počev od 31. jula.

Ostalima se pauza u otplati odobrava po automatizmu, pa dužnici tako neće plaćati obaveze koje dospevaju u periodu od 1. avgusta zaključno sa 30. septembrom 2020. godine.

Isto važi i za otplatu rata koje su dospele u julu ove godine, a dužnik ih nije izmirio.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar