Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ko prihvati zastoj u otplati rata kredita, a to je praktično svaki dužnik u Srbiji koji izričito ne odbije ponudu banke o moratorijumu, automatski je prihvatio da plati i dodatnu kamatu.

Kao što je Nova.rs već objasnila, stopiranje plaćanja rata podrazumeva da se za vreme tromesečne pauze u otplati obračunava kamata za taj period, koja se posle isteka moratorijuma, deli na preostale rate. A, rok otplate se produžava za tri meseca – odnosno za onoliki period koliko bude trajalo vanredno stanje.

To znači da se tokom najmanje tri meseca mirovanja kredita bankama ništa ne plaća. Nema zateznih i dodatnih kamata – ali uredno teče redovna kamata na kredit. Ona se po isteku moratorijuma, a Narodna banka Srbije propisala je da će on trajati minimum 90 dana, deli na sve preostale rate, koje se zbog toga uvećavaju.

Dakle – broj rata ostaje isti, kao što je sada u trenutku pauze u otplati, ali će one biti veće za iznos tromesečne kamate podeljene na sve preostale rate.

To praktično izgleda ovako:

Rata, u slučaju dinarskog keš kredita od 500.000 dinara, sa rokom otplate od 84 meseca, uz kamatnu stopu od 9,82 odsto godinšnje, sada iznosi 8.320,9 dinara. Po isteku moratorijuma od tri meseca ona će porasti za iznos neplaćene kamate – za 310,95 dinara.  Rok otplate se produžava za još tri meseca, a nova rata iznosi 8.631,85 dinara.

U slučaju stambenog kredita, vezanog za evro, u vrednosti od 50.000 evra, sa kamatnom stopom od tri odsto godišnje i rokom otplate od 240 meseci, rata trenutno iznosi  284,02 evra. Ona se, posle moratorijma, uvećava na 287,84 evra, odnosno za 3,82 evra na ime kamate. Rok otplate biće duži za tri meseca.

Udruženje bankarskih klijenata „Efektiva“ ukazuje da će najveće poskupljenje rate pretrpeti upravo stambeni krediti.

„Prihvatanje moratorijuma će najviše koštati stambene dugoročne kredite, a među njima one koji su u početnoj fazi otplate“, ukazala je „Efektiva“.

Podsetimo, u prvim mesecima otplate bilo kog zajma odobrenog na duži rok, najveći udeo u rati ima upravo – kamata.

 

Sve banke u Srbiji moraju svoje dužnike o novim uslovima, pod kojima se odobrava zastoj u plaćanju rata kredita, da obaveste najkasnije do 21. marta, objavom ponude na svojoj internet stranici.

Tog trenutka počinje da teče rok od 10 dana da dužnici, koji ne žele da prihvate moratorijum, već žele uredno da nastave otplatu zajma, obaveste banku da tu ponudu – ne žele. Krajnji rok za odbijanje ponude je 31. mart. Posle toga otplata kredita u Srbiji se – pauzira.

Moratorijum se, u slučaju da ponudu ne odbiju, automatski primenjuje na sve dužnike, za sve kredite u svakoj banci.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter.