montažne kuće neimar
Foto: Promo/Neimar Kruševac

Kako montažne kuće postaju sve popularnije, potencijalni kupci suočavaju se sa brojnim nedoumicama. U razgovoru za portal Nova.rs, inženjer Vladan Maričić objasnio je sve što treba da znate o ovim kućama – koliki trošak da očekujete, koje su prednosti i mane ovakve gradnje, ali i zbog čega se sve više ljudi odlučuje na montažnu kuću.

Prema Maričićevim rečima, trend kupovine montažnih kuća polako, ali sigurno pristiže iz inostranstva i u Srbiju, koji najbolje prihvataju mladi.

„Veliko interesovanje za montažne kuće je među mlađom populacijom, ali i povratnicima ili investitorima iz inostranstva, jer se sa ovakvom gradnjom često susreću u svojim zemljama“, kaže Maričić.

U zavisnosti od kompanije za koju se odlučite, razlikuju se i cene, ali su one gotovo uvek povoljnije u odnosu na klasičnu gradnju kuće.

Prva varijanta, takozvana „siva faza“, bez unutrašnjih zanatskih radova, koštaće vas u proseku između 250 i 350 evra po kvadratu.

Ukoliko se, pak, odlučite za opciju „ključ u ruke“, bez temelja i ploče, kvadratni metar koštaće vas od 400 do 520 evra.

Osim cene, kako ističe naš sagovornik, kupci se odlučuju za ovakav tip gradnje i zbog kraćeg perioda useljenja.

„Što se dodatnih troškova tiče, isti su kao i kod klasične gradnje – troškovi dobijanja građevinske dozvole i priključaka na infrastrukturu“, dodaje Maričić, naglasivši da se prednosti montažnih kuća, osim u povoljnijoj ceni i vremenu useljenja, ogledaju i u kvalitetu termičkih svojstava, uštedi energije i mogućnosti izbora rasporeda i izgleda po želji.

montažne kuće neimar
Foto: Promo/Neimar Kruševac

Kada su u upitanju mane ovakvog tipa gradnje, najveći problem jeste nemogućnost nadograđivanja kuće podizanjem spratnosti.

„Kuća se može proširivati u istoj ravni, ali kako podizanje spratnosti nije moguće, treba detaljnije planirati odgovarajući raspored i, isto kao pri bilo kojoj drugoj kupovini, treba dobro proveriti reference proizvođača za kojeg se odlučite“, naglašava Maričić.

Da postoji mogućnost da će gradnja montažnih kuća zameniti klasičnu, potvrđuje i naš sagovornik, koji kaže da se već sada ova promena uočava.

„Usavršavanjem materijala koji su sastavni delovi montažnih kuća i sve veći broj urađenih kuća povećavaju interesovanje, a već sada su montažne kuće zamenile jednospratne kuće rađene klasičnom gradnjom“, kaže Maričić.

***

BONUS VIDEO Doziđivanje kuće u Topolskoj 19

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram