FOto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Šef Misije MMF-a Jan Kes Martejn je u razgovoru sa predsednicom vlade Anom Brnabić izjavio da je pozitivno iznenađen privrednim rastom Srbije u prošloj godini, s obzirom na to da je premašio projekciju MMF-a koja je iznosila 3,5 odsto, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Martejn je rekao da očekuje da će i 2020. godina biti dobra za Srbiju kada je reč o privrednom rastu, te pozitivno ocenio završen proces kupoprodaje akcija Srbije u Komercijalnoj banci,

Šef Misije MMF-a je rekao da je dobro što Srbija ima stabilne finansije, jak bankarski sistem i visoke rezerve, koji obezbeđuju jaku zaštitu i sposobnost da se amortizuju spoljni finansijski šokovi.

On je rekao i da je upoznat sa investicionim planom „Srbija 2025“, kao i da veruje da će biti fiskalnog prostora u 2020. godini kako bi se sprovodili planirani kapitalni projekti.

Brnabić je istakla da je 2019. godina završena sa odličnim ekonomskim rezultatima i da je veoma zadovoljna privrednim rastom od 4,2 odsto, koji je veći od projektovanog.

„Visok privredni rast je nastavljen i ove godine, a prve procene pokazuju da je u januaru iznosio 6,5 odsto“, rekla je predsednica vlade.

Brnabić je rekla i da je Srbija uspela da zabeleži visok privredni rast uprkos brojnim izazovima, kao što su usporavanje ekonomija njenih najvećih spoljnotrgovinskih partnera – Italije i Nemačke, i uprkos taksama koje je uvela Priština.

Naglasila je da je izvoz u IKT sektoru u prethodnoj godini bio približno dva puta veći nego u 2016. godine i da je iznosio 1,42 milijarde evra, te da će u budućnosti prioriteti biti nastavak reformi u sektoru javnih preduzeća, kao i ulaganja u zaštitu životne sredine.

Program MMF-a Instrument za koordinaciju politika se sprovodi od jula 2018. godine, trajaće do januara 2021. i ne podrazumeva finansijsku podršku, već je isključivo savetodavnog karaktera.

Misija MMF-a posetu Beogradu završava danas.

Popraviti upravljanje državnim preduzećima, privatizovati HIP-Petrohemiju

Tim MMF-a je u svom saopštenju ocenio da ekonomski program Srbije i dalje donosi dobre makroekonomske rezultate, saopštio je danas tim MMF-a koji završava posetu Srbiji.

Šef misije Jan Kes Martejn je kazao i da je nezaposlenost opala na rekordno nizak nivo, uz stabilan rast zarada, da se inflacija, koja je iznosila dva procenta u januaru, i dalje kreće u donjoj polovini ciljanog koridora, kao i da se nastavlja poboljšanje otpornosti finansijskog sistema, dok je udeo nenaplativih kredita opao na 4,1 odsto u decembru 2019. godine.

Martejn je napomenuo da su rizici povišeni, naročito spoljni, kao i da preostaje veoma važan program strukturnih reformi, te je pozdravio napore vlasti Srbije u pravcu okončanja privatizacije Komercijalne banke i naglasio važnost privatizacije HIP Petrohemije.