Foto: MGSI

Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović saglasili su se da će dalja ulaganja u infrastrukturu doprineti još većem privrednom rastu Srbije.

„Upoznati smo s tim da Srbija kreće u novi investicioni ciklus i da infrastruktura predstavlja veliki deo tog plana. Verujemo da će dalja ulaganja u infrastrukturu doprineti daljem privrednom rastu zemlje“, rekao je, kako se navodi u saopštenju ministarstva, šef misije MMF-a Jan Kes Martejn u razgovoru sa ministarkom Mihajlović.

Glavne teme razgovora, kako se dodaje, bile su reforma železničkog i drumskog sektora, ulaganja u nove auto-puteve i pruge, infrastrukturni projekti u oblasti vazdušnog i plovnog saobraćaja, ali i napredak Srbije na Duing biznis listi Svetske banke.

Ministarka Mihajlović je istakla da je vrednost projekata u železničkom saobraćaju koji su u toku oko milijardu evra za 370 km pruga, dok je u pripremi dokumentacija za još 520 km pruga u vrednosti od 1,9 milijardi evra.

„Pored toga, radimo i na reformi putnog sektora, a sve u cilju kvalitetnijeg održavanja putne mreže, ali i dobijanja profitabilnog javnog preduzeća, koje će efikasnije poslovati i imati jasno definisane obaveze i odgovornosti“, navela je ona.

Ministarka je podsetila da je prošle godine počela izgradnja četiri nova auto-puta u ukupnoj dužini od 240 km, kao i da se radi dokumentacija za još pet auto-puteva u ukupnoj dužini od 305 km.