mmf siniša mali
Siniša Mali sa predstavnicima MMF-a / Foto: TANJUG/ TANJA DROBNJAK

Ministar finansija Siniša Mali i predstavnici MMF-a saglasili su se da je 2019. godina bila veoma uspešna jer je javni dug pod kontrolom, budžet četvrtu godinu zaredom u suficitu, a Srbija je imala rekordan priliv stranih direktnih investicija.

Jedna od tema razgovora, kako se navodi u saopštenju, bio je investicioni program „Srbija 2025“, koji je, kako je ministar istakao, važan za podizanje kvaliteta života građana.

Mali je ocenio da je za pravilnu realizaciju tog programa važan razvoj tržišta kapitala i podsetio na dve uspešne emisije evroobveznica u toku prošle godine na međunarodnom tržištu.

Predstavnik MMF-a Jan Kes Martejn je, kako se navodi u saopštenju, istakao da je privredni rast u prošloj godini veći nego što je Međunarodni monetarni fond očekivao, te da se nada da će se rast privrede nastaviti i 2020. godine.

Na sastanku su navedeni i reformski ciljevi koji su do sada ispunjeni, kao što su razdvajanje osnovnih i sporednih delatnosti u Poreskoj upravi, smanjenje broja filijala u okviru te uprave, uvođenje mera za ubrzanje refundacije PDV-a, prodaja državnih akcija u Jubmes banci i primena mera FATF za sprečavanje pranja novca.