Foto:Vladislav Mitić/Nova.rs

Ratni sukob u Ukrajini doveo je do pogoršanja situacije u poslovanja Mlekare Šabac, a kako saznaje portal Nova.rs, u ovoj mlekari došlo je do velikog broja otkaza. Iako iz kompanije nisu odgovorili na naše upite, dokaz lošeg stanja u kompaniji je i to da je topli obrok radnicima od 1. maja ove godine smanjen na 500 dinara.

Zbog cele krize oko Ukrajine, čuvena Mlekara Šabac zapala je u krizu, kao je jedan od najvećih srpskih izvoznika sira u Rusiju.

Iz ove kompanije nisu odgovorili na pitanja portala Nova.rs o i naveli podakte o otpuštenim radnicima, a kako saznajemo, nekoliko desetina radnika dobilo je otkaz ili proglašeno tehnološkim viškom.

Sami otkazi u fabrici počeli su od prošle nedelje, kada je njih nekoliko otpušteno, a već u narednoj grupi oko 15 ljudi.

Radnica koja je htela da ostane anonimna, posle mnogo godina provedenih u ovoj firmi, našla se na spisku za otkaz i to bez mnogo obrazloženja.

„U rešenju je pisalo, a i usmeno su mi rekli da je zbog rata u Ukrajini došlo do finansijskih problema oko transporta i uglavnom više toliko i ne uzimaju naše proizvode, tako da se moje mesto ugasilo“, ispričala je naša sagovornica i dodala da je proglašena tehnološkim viškom.

Ona je navela da je od početka rata u Ukrajini u proizvodnji Mlekare Šabac smanjen kapacitet rada i da je to bilo vidno.

Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

„Ali mi nismo prvi put bili u takvoj situaciji da to ne može da se prevaziđe i da nemamo tržište. Međutim, videlo se da nešto nije u redu“, ocenila je naša sagovornica.

„Ja mislim da je za sada oko 30 ljudi otpušteno. Koliko sam čula u kompaniji nisu završili sa otkazima“, dodaje ona.

Razumevanja prilikom otkaza nije bilo ni za Đorđa Mitrovića, koji je proglašen tehnološkim viškom odmah prvog dana nakon što se vratio sa bolovanja, odnosno 5. maja.

Đorđu je taj dan otpremnina uplaćena ujutru, dok mu je bolovanje zaključeno u popodnevnim satima.

„Čuo sam da je mnogo njih dobilo otkaz“, dodaje nam Đorđe, kojem su uplatili samo tri meseca otpremnime.

„Da li je normalno da se nekom ko je još na nezaključenom bolovanju uplati otpremnina, bez prethodne najave otkaza“, pita se Đorđetova supruga.

Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Đorđe nije naišao na razumevanje kod menadžmenta u vezi njegove situacije, gde ima troje maloletne dece koju izdržava, a cela porodici sada zavise samo od plate njegove supruge.

„Ja sam radio da budem najvredniji i najbolji radnik, a dobio sam otkaz, jer nisam onaj koji bi oni voleli da budem“, zaključuje naš saogovrnik.

Radnicima smanjili topli obrok na 500 dinara, Mlekara priznala otpuštanja

Topli obrok radnicima Mlekare Šabac od 1. maja topli obrok je smanjen na 500 dinara mesečno. Kako su nam pojedini radnici otkrili, topli obroke je ranije bio 7.000 dinara.

Tako se u jednom internom dokumentu preduzeća, do kog je došao portal Nova.rs, o toplom obroku navodi:

„U trenutnim geopolitičkim okolnostima, posebno imajući u vidu način na koji se ratna zbivanja u Ukrajini reflektuju na našu industriju, a kako bismo prevazišli sve ekonomske izazove i ostali jaka i stabilna kompanija, morali smo da da donesemo neke teške odluke koje vode racionalizaciji i optimizaciji poslovanja“, navodi se u dokumentu i dodaje:

Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

„Jedna od mera, koja se odnosi na sve zaposlene, jeste Odluka o redefinisanju iznosa mesečne naknade za topli obrok, koji od 1. maja 2022. godine, iznosi 500 dinara neto mesečno. Ova mera je privremenog karaktera i biće razmatrana na kvartalnom nivou jer nam je cilj da, čim mogućnosti to dozvole, iznos korigujemo na više.“

U pomenutom dokumentu se još potvrđuje da je došlo do otupštanja u kompaniji.

„Optimizacija podrazumeva određene organizacione promene u okviru kojih smo se, tokom današnjeg dana, nekim od kolega i kolegnica zahvalili na saradnji“, stoji u obaveštenju kompanije.

Šabačku Mlekaru je za 950 miliona dinara pre nekoliko godina kupilo preduzeće M.I. Finance, koje je deo Mediolanum grupe Velimira Jovanovića. Prethodni vlasnik Mlekare bio je biznismen Miroslav Bogićević, odnosno njegov koncern „Farmakom“.

Bogićević je 2014. godine bio uhapšen zbog zloupotrebe službenog položaja pod sumnjom da je Privrednu banku Beograd oštetio za 15.140.000 evra i 60.000.000 dinara.

BONUS VIDEO -Anketa sa Šapčanima povodom otkaza u fabrici Jazaki

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare