Foto:EPA-EFE/Toms Kalnins

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su zakon kojim će biti omogućena isplata novčane podrške mladim državljanima Srbije od 16 do 29 godina, u iznosu od 100 evra u dinarskoj protivvrednosti, kao pomoć za ublažavanje posledica pandemije bolesti kovid-19.

Poslanici su došli u Skupštinu, kako je Veroljub Arsić istakao, da lepo započnu Novu godinu i rad Skupštine sa dobrim razlogom, bez obzira što predstoje republički izbori. Na dnevnom redu bio je predlog zakona koji omogućava finansijsku pomoć mladima u iznosu od 100 evra. U Skupštinu je, da predlog zakona brani, došao ministar finansija, iako gotovo niko od prisutnih poslanika nije imao nikakav drugi komentar, osim reči hvale.

„Mi ćemo već od 1. februara krenuti sa isplatom svima koji su se za ovu pomoć prijavili. Prijavljuju se mladi sa navršenih 16 i do navršenih 29 godina i to na dan stupanja na snagu ovog zakona“, rekao je Mali.

Da je finansijska pomoć potrebna mladima svi su saglasni, jer mladi i sa 30 godina i dalje žive sa roditeljima. Međutim, ekonomska novinarka Ivana Pavlović smatra da je upitan način na koji se to radi, jer ovo vidi kao samo još jednu neselektivnu meru pomoći bez da se prethodno analiziralo ko je u ovoj pandemiji ostao bez posla, kako ljudi žive i kojim mladima je potrebna pomoć.

„Svi mladi koji budu dobili taj novac će zajedno sa svojim roditeljima i svim građanima taj novac vraćati za nekoliko godina. Uz to će to uticati i na povećanje javnog duga, koji u ovom trenutku nije zabrinjavajuć, ali je zabrinjavajuća dinamika njegovog uvećavanja“, kaže Pavlović.

Poslanici u Skupštini redom su pohvalili ovakvu odluku Vlade. Pojedini su izneli svoje pretpostavke kako će mladi potrošiti pomoć.

PROČITAJTE JOŠ

„Možda putovanje, možda neka knjiga i ulaganje u svoje znanje“.

„Sada mogu da dobiju određena sredstva, da tim sredstvima mogu sebi da obezbede nešto što nisu planirali“.

„Hoćemo da pokažemo da verujemo u njihovu zrelost i u njihovu procenu kako će pre svega potrošiti svojih 100 evra koje će dobiti“.

Anketa je pokazala, kaže ministar Mali, da će „neko da kupi patike, neko da plati ratu za letovanje, a jedan je čak rekao da će da zaprosi devojku“.

Kako pomoći mladima u Srbiji, bilo bi otkrivanje tople vode, kaže Pavlović. I sami članovi Vlade dobro znaju koji bi mere pomogle mladima poput zapošljavanja, unapređenja stambene i poreske politike, ali i da postoji čitav spektar oblasti kojima bi taj novac dobrodošao.

„Moram da kažem da je krajnje nezahvalno da u jednoj ovakvoj zemlji u sred pandemije vi vagate kome više treba novac da li je to zdravstvo koje je bukvalno sada na kolenima i posrće na kraju druge godine pandemije, da li je to školstvo, podrška siromašnima ili mladima“, kaže Pavlović.

Prijavljivanje za 100 evra počinje 15. i trajaće do 30. januara.

BONUS VIDEO: Da li jednokratna novčana pomoć može da podstakne rađane dece?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook,

 Twitter,

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare