Foto: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je saopštio da će mladi između 16 i 30 godina dobiti jednokratnu novčanu pomoć od države u vrednosti od 100 evra. Novac će, kako najavljuje, leći i na račune mama koje rode prvo, drugo i treće dete, a država će im pomoći i prilikom kupovine prve nekretnine. Od januara veći penzioni ček čeka penzionere, ali i dodatna novčana pomoć, koju mogu da očekuju i zdravstveni radnici. Sledi i povećanje plata u javnom sektoru i sve to, naravno, nekoliko meseci uoči izbora.

Od Nove godine, dobar deo građana Srbije može da očekuje priliv novca na njihove račune.

Prema najavi Aleksandra Vučića, mladi između 16 i 30 godina imaće pravo da se prijave za novčanu pomoć u vrednosti od 100 evra. Kako je najavio, to počinje od 15. i trajaće do 30 januara, a dovoljno je samo da se prijave i ostave račun u banci, a novac će im leći na račune oko 1. februara.

“Za sva lica od 16 do 29 godina pripremili smo meru koja će se brzo realizovati. Svi mladi koji su napunili 16 godina i imaju ličnu kartu do lica koja će 2022. godine napuniti 30 godina ili imati nepunih 30 godina, imaće pravo da se prijave za novčani iznos do 100 evra”, rekao je Vučić.

Novčanu pomoć mogu da očekuju i zdravsteni radnici. Oni će tokom januara dobiti 10.000 dinara. Kada se u to uračuna pomoć za penzionere, koju će primiti 10. februara, u iznosu od 20.000 dinara, predsednik je izračunao da će država novčano pomoći oko 2,9 miliona ljudi.

Novac za prvo, drugo i treće dete

Od 1. januara za prvo dete, majkama će od države Srbije biti uplaćeno 300.000 dinara jednokratne pomoći, dok će za drugo i treće dete dobiti po 100.000 dinara.

„Za drugo dete, jednokratno 100.000 dinara, plus ono što već važi, dve godine po 10.000 dinara mesečno, a za treće dete 100.000 dinara jednokratno, plus 10 godina po 100 evra mesečno. Za četvrto dete 10 godina po 150 evra mesečno, kao i do sada“, rekao je Vučić.

Novčana podrška pri kupovini stana ili kuće

Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji je sinoć izmenjen, predviđa novčanu pomoć majkama pri kupovini prve nekretnine. Sami uslovi i kriterijumi dodele sredstava za kupovinu stana ili kuće po osnovu rođenja deteta biće regulisani posebnim aktom Vlade Srbije.

Predsednik Srbije izjavio je da će biti doneta uredba Vlade 5. januara, da pomogne sa 10 do 50 odsto za kupovinu stambene jedinice.

Ako kuća u Babušnici košta 40.000 evra, poklon od države biće 15.000 ili 20.000 evra, da možete da je kupite“, objasnio je Vučić, doajući da se sa ovim merama ide pre svega prema majkama, jer su one odgovornije, i one koje će na najbolji način da štite interes deteta, želeći mu najbolji smeštaj.

U slučaju smrti majke, to pravo moći će da se prenese na oca, dodao je on.

Rast penzija i plata u javnom sektoru

U 2022. stariji sugrađani, osim novčane pomoći, dobiće i veće penzije. Prema najavama, one će biti povećane za 5,5 odsto.

Povišicu dobijaju i zaposleni u javnom sektoru, a najveće će dobiti oni koji su zaposleni u vojsci, socijalnim službama i zdravstvu – osam odsto.

Preostalim zaposlenima u javnom sektoru sledi uvećanje zarada od ukupno sedam procenata.

Kako je Nova.rs pisala, toliku povišicu dobiće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kome će od 1. januara plata bliti blizu 170.000 dinara.

Povećenje plate od sedam odsto sleduje i imenovanim članovima njegovog kabineta, poslanicima u Skupštini Srbije, kao i imenovanim licima u Narodnoj skupštini.

Podela novca dobrom delu građana i povećanje plata u javnom sektoru kreće neposredno pre izbora. Podsećamo, prema najavama, predsednički, parlamentarni i beogradski izbori biće održani 3. aprila.

BONUS VIDEO Novinar N1 suočio predsednika Srbije sa svim aferama ove vlasti u 2021.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare