Dušan Borovčanin Kopaonik biznis forum Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Dušan Borovčanin, direktor preduzeća EXPO 2027. koji se ovih dana predstavio srpskoj javnosti na Kopaonik biznis forumu kao mlad i ambiciozan čovek sa zavidnom poslovnom i univerzitetskom karijerom ipak je malo preterao u opisu onoga što je naveo u svojoj biografiji. Prema podacima do kojih je došla Nova.rs, Borovčanin ipak nije gostujući profesor na Ekonomskom fakultetu u Strazburu kao što to tvrdi.

Bez iskustva u velikim infrastrukturnim projektima, Dušan Borovčanin se našao na čelu projekta vrednog 18 milijardi evra. On u tome ne vidi problem.

„Nisam imao iskustva ni u kandidovanju za EXPO, pa smo ga dobili. S druge strane, ja sam profesor na fakultetu ovde i na Ekonomskom fakultetu u Strazburu, koji je jedan od najboljih u Evropi, tako da mislim da imam neke reference iza sebe”, rekao je Borovčanin za portal Nova.rs tokom Kopaonik Biznis foruma upitan šta ga je preporučilo da dođe na čelo državnog projekta u koji će biti uložene silne milijarde evra.

On i u svojoj biografiji na internet prezentaciji Univeziteta Singidunom u Beogradu, čiji je profesor i prodekan, navodi i svoj angažman na Univerzietu u Strazburu i to konkretno na njihovoj EM Business School.

I na svom profilu na poslovnoj mreži LinkedIN navodi da je gostujući profesor na pomenutoj obrazovnoj ustanovi u Francuskoj.

Foto:Screenshot/eng.singidunum.ac.rs

Međutim, kada uđete na prezentaciju fakulteta u Strazburu stvari dobiju drugačiju konotaciju.

Prvo i osnovno, na sajtu fakulteta se može ući u bazu profesora i istraživača. Borovčanina u toj bazi nema. Dakle, sudeći prema ovim podacima direktor EXPO 2027 nije profesor na ovom fakultetu.

Dalje, ta institucija ima program razmene u kom se navodi da profesori i asistenti sa drugih fakulteta širom sveta imaju mogućnost da učestvuju u radu tog francuskog fakulteta.

Kako se tačno navodi, profesori i doktoranti iz inostranstva mogu da učestvuju na predavanjima i u istraživanjima tokom dve nedelje boravka u Francuskoj. Njihove aktivnosti uključuju i predstavljanje određenih istraživanja u kojima su učestvovali i angažman u organizovanju diskusija o pojedinim temama.

Na spisku partnerskih univerziteta sa kojima se realizuje ovaj program za školsku godinu 2023/2024. nema Univerziteta Singidunom iz Beograda, čiji je profesor Borovčanin, pa je tako nemoguće da je direktor firme EXPO 2027 trenutno predavač ove francuske visokoškolske škole. To nije sada, niti je zasigurno bio u 2023.

Foto:Screenshot/em-strasbourg.com

Pošto je spisak podložan promeni, možda je Borovčanin bio deo programa prethodnih godina. Međutim, to i dalje ne znači da direktor EXPO 2027. može da se predstavlja kao profesor nekog inostranog fakulteta.

U akademskoj zajednici ni u Srbiji ni u svetu, nije praksa da se takva vrsta učešće u programima razmene različitih visokoškolskih ustanova tokom dvonedeljnog programa navodi kao referenca da ste predavač na tom fakultetu za inostranstvu.

Da bi se takvo nešto upisalo u svoju biografiju, potrebno je mnogo više od učešća u jednom za ove prilike vrlo kratkom programu akademske razmene između dva univerziteta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare