Foto:Shutterstock

U 2021. godini stopa rizika od siromaštva u Srbiji iznosila je 21,2 odsto i u odnosu na 2020. godinu niža je za 0,5 procentnih poena. Lica starosti od 18 do 24 godine bila su najviše izložena riziku od siromaštva.

Radi se procentu lica čiji je (raspoloživi ekvivalentni) prihod niži od praga rizika od siromaštva, koji je u 2021. iznosio 24.064 dinara prosečno mesečno za jednočlano domaćinstvo, navodi se u izveštaju Republičkog zavod za statistiku.

Ova stopa ne pokazuje koliko lica je stvarno siromašno, već koliko njih ima prihod niži od praga rizika od siromaštva.

Ekvivalentni prihod je ukupni raspoloživi prihod domaćinstva ravnomerno raspodeljen među članovima domaćinstva prema skali Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), navodi se u objašnjenju.

Prag rizika od siromaštva za domaćinstvo s dvoje odraslih i jednim detetom mlađim od 14 godina iznosio je 43.315 dinara, dok je za četvoročlano domaćinstvo s dvoje odraslih i dvoje dece mlađe od 14 godina iznosio 50.533 dinara.

Sa druge strane, stopa rizika od siromaštva ili socijalne isključenosti iznosila je 28,5 odsto, i u odnosu na 2020. godinu niža je za 1,3 procentnih poena.

Stopa rizika od siromaštva ili socijalne isključenosti pokazuje procenat lica koja su u riziku od siromaštva, ili su izrazito materijalno uskraćena, ili žive u domaćinstvima veoma niskog intenziteta rada.

U stavke materijalne uskraćenosti ubraja se nemogućnost domaćinstva da sebi priušti adekvatno zagrevanje stana, nemogućnost da priušti mašinu za pranje veša, automobil, da svim članovima priušti nedelju dana odmora van kuće bar jednom godišnje, kao i nemogućnost da podmiri neočekivani trošak u iznosu od 19.400 dinara, koji bi bio plaćen iz budžeta domaćinstva.

Među stavke materijalne uskraćenosti spada i nemogućnost domaćinstva da sebi priušti telefon, televizor u boji, meso ili ribu u obroku (ili njihovu vegeterijansku zamenu) svakog drugog dana.

Tu je, među stavkama materijalne uskraćenosti, i kašnjenje sa plaćanjem rente, rate za stambeni ili potrošački kredit ili računa za komunalne usluge, za stan u kojem domaćinstvo živi.

Riziku od siromaštva najviše izloženi mladi od 18 do 24 godine

Posmatrano prema starosti, lica starosti od 18 do 24 godine bila su najviše izložena riziku od siromaštva, 27,7 odsto, kao i lica stara 65 i više godina, 22,7 odsto, piše Nova ekonomija.

Najnižu stopu rizika od siromaštva imala su lica starosti od 25 do 54 godine, 19,1 odsto.

Prema tipu domaćinstva, domaćinstva sa izdržavanom decom bila su više izložena riziku od siromaštva, 21,4 odsto, u odnosu na domaćinstva bez izdržavane dece, 20,9 odsto.

Najvišu stopu rizika od siromaštva imala su domaćinstva koja čine dve odrasle osobe s troje ili više izdržavane dece, 38,8 odsto, a najnižu stopu rizika od siromaštva imala su domaćinstva koja čine tri ili više odraslih osoba, 14,3 odsto.

Stopa rizika od siromaštva prema najčešćem statusu u aktivnosti, za lica stara 18 i više godina, pokazuje da je 48,6 odsto nezaposlenih lica bilo izloženo riziku od siromaštva.

Samozaposlena lica imala su veću stopu rizika od siromaštva od lica zaposlenih kod poslodavca, 14,5 odsto u odnosu na 5,4 odsto.

Za penzionere ova stopa iznosila je 19,9 odsto.

***

BONUS VIDEO: Bor: Da li kroz hranu u narodnoj kuhinji štedi na najsiromašnijima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar