batajnica korona
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ministarstvo zdravlja je, prilikom nabavke prečišćivača vazduha, odredilo takve uslove za aparate da su na njih mogli da odgovore samo proizvodi jednog proizvođača, kompanije Beewair. Dobavljač je firma Makvish osnovana prošle godine, a zvanični zastupnik za Srbiju firma Credo Invest, koja je ujedno i investitor izgradnje mini hidroelektrana (MHE), piše Nova ekonomija

Vrednost ugovora je devet miliona dinara, što je 76,6 hiljada evra, navodi Nova ekonomija.

Javna nabavka je raspisana u julu ove godine, a Ministarstvo je na portalu objavilo da želi da kupi 24 uređaja za prečišćavanje i sterilizaciju vazduha – četiri komada za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Srbije, osam za UKC Kragujevac i 12 komada za Opštu bolnicu u Kruševcu.

Ministarstvo je odredilo tehničke specifikacije prečišćivača koja želi da kupi. Uređaj treba da „transformiše organske i neorganske kontaminante u originalne molekule atmosfere“, da nema HEPA filtere niti bilo koje druge filtere, da je tehnologija ekološka i bez otpada i da radi bez potrošnog materijala.

Zahtevalo da i da težina uređaja bude devet kilograma, da dimenzija budu 58 cm x 24 cm x 16 cm i da je učinak do 60 kubnih metara.

U centimetar identične dimenzije ima aparat francuskog proizvođa Beewair. Kao zvanični zastupnik kompanije Beewair u Srbiji i na engleskoj i na srpskoj internet prezentaciji kompanije navodi se firme Credo Invest iz Beograda.

Ova firma je u vlasništvu slovačke kompanije Credo Agency, a kao stvarni vlasnici kompanije navode se Martin Dobrota i Lukaš Dobrota iz Slovačke. Direktori su Martin i Daniel Dobrota.

Prečišćivači od firme koja se bavi finansijskim uslugama

brazilski soj korona
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Kompanija Makvish, koje je Ministarstvu prodala prečišćivače vazduha osnovana je u februaru 2020. godine i u vlasništvu je Dušana Mihajlovića, 1994. godište, sa prebivačlištem u Peći.

Iako je pretežna delatnost preduzeća „ostale nepomenute finansijske usluge, osim osiguranja i penzijskih fondova“ u toku prethodne godine preduzeće je najviše zarađivalo od prodaje robe.

Za deset meseci poslovanja u toku 2020. godine, firma je prihodovala 55,4 miliona dinara, od čega 54,4 od prodaje robe.

Profit na kraju godine iznosio je 1,2 miliona dinara. Preduzeće je cele godine imalo samo jednog zaposlenog.

Ministarstvo zdravlja je u novembru prošle godine sa identičnom tehničkom dokumentacijom od firme Makvish kupilo 15 uređaje za prečišćivanja i sterilizaciju vazduha za potrebe zdravstevenih ustanova. Vrednost ugovor je bila 5,6 miliona dinara.

Nova ekonomija podseća da je i Republička direkcija za robne rezerve u decembru 2020. godine od Makvisha kupila 40 aparata za prečišćavanje vazduha za 13,95 miliona dinara. Pojedine formulacije iz tehničke dokumentacije, kako se navodi, identične su za sve javne nabavke kao i za opis proizvoda sa sajta Beewair.

Na pitanja Nove ekonomije nisu odgovorili ni iz Ministarstva zdravlja ni iz firmi Makvish i Credo Invest.

Credo Invest u poslovima izgradnje MHE
Credo Invest je, prema BIRN-ovoj javnoj bazi investitor MHE Godečevo (na Rogačici kod Kosjerića) i Pavlica (na Ibru kod Raške). Izgradnja MHE Pavlica je završena prošlog meseca, a početkom godine za nju je izdata i upotrebna dozvola, kako je objavio N1.

Credo Invest je vlasnik i firmi MHE Banjica (zajedno sa Mirjanom Milekić koja ima firmu za projektovanje MHE), MHE Kaznovići, MHE Ravni (zajedno sa slovačkom firmom Oxy Properti), MHE Roglivađe i MHE Godečevo (koja je dobila dozvolu za izgradnju hidroelektrane na reci Rogačici kod Kosjerića).

Od 2019. Credo Agency je, zajedno sa takođe firmom iz Slovačke Belgravia Menagement, osnovao Credo Vantage Investments, Credo Vantage Home, Credo Vantage Property i Credo Vantage Apartments. Samostalno, Credo Agency je osnovao firmu Daetra Nekretnine, dok je Credo Vantage Property 2020. godine kupilo firmu Once koja je bila u stečaju.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar