Foto:EPA-EFE/Gyorgy Varga

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u najnovijem izveštaju prognozira da bi pad BDP Srbije u ovoj godini mogao da bude 3,5 odsto, dok bi u narednoj godini mogao da bude ostvaren privredni rast od tri procenta.

Banka konstatuje da je Srbija u prvom kvartalu ove godine ostvarila dinamičan rast BDP od 5 odsto na godišnjem nivou, na osnovu potrošnje, vladinih rashoda i investicija.

U drugom kvartalu ove godine zabeležen je pad ekonomske aktivnosti od 6,5 procenata na godišnjem nivou zahvaljujući strogim merama protiv epidemije koronavirusa, što je ukupan privredni rast u prvoj polovini godine dovelo do minusa od 0,9 odsto na godišnjem nivou.

EBRD konstatuje da je u Srbiji uticaj kovid-19 manje ozbiljan nego u nekim uporedivim zemljama, delom zbog visokog doprinosa proizvodnje osnovnih proizvoda ukupnoj proizvodnji.

Takođe se konstatuje da su strane direktne investicije i doznake radnika u prvoj polovini godine opale za oko četvrtinu na godišnjem nivou. Inflatorni pritisci su i dalje prigušeni, sa stopom inflacije u proseku 1,5 odsto na godišnjem nivou u prvih sedam meseci 2020.

U izveštaju se ističe da je između marta i juna 2020. godine, centralna banka spustila ključnu kamatnu stopu na istorijski najniži nivo od 1,25 procenata. Centralna banka je takođe intervenisala na deviznom tržištu, sa neto prodajom od 1,4 milijarde evra u prvih sedam meseci 2020, tako da je kurs dinara prema evru ostao stabilan.

Konstatuje da su Vladine mere za borbu protiv efekata kovid-19 fokusirane uglavnom na očuvanje zaposlenosti i povećanje likvidnosti preduzeća, ali su troškovi ovih mera doveli do povećanja javnog duga koji je dostigao 58 procenata BDP do sredine 2020. godine, što je za oko pet procentnih poena više nego na kraju 2019.

Banka takođe upozorava na rizike ponovnog uvođenja mera za suzbijanje epidemije koronavirusa, kako u Srbiji, tako i kod njenih ključnih trgovinskih partnera, navedeno je u izveštaju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar