Foto:EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

U Srbiji je situacija sa afričkom kugom svinja pod kontrolom i nadležne sužbe na dnevnom nivou preduzimaju sve mere preventivem, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede.

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) saopštila je da je danas pokrenula kampanju za prevenciju bolesti afričke svinjske kuge u zemaljama Jugoistočne Evrope među kojima je i Srbija, koju je, takođe, označila kao zemlju visokog rizika od pojave te bolesti.

U Ministrstvu poljoprivrede Srbije kažu da se zbog zemalja u regionu, gde je afrička kuga svinja visoko zastupljena, po automatizmu sve zemlje u okruzenju proglasavaju zemljama sa visokim rizikom.

EFSA je u saopštenju konstatovala da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije preduzelo sve mere kako bi sprečilo širenje i kontrolu te bolesti u populaciji divljih svinja i prenos virusa na domaće svinje, angažujući sve raspoložive resurse i veterinarske i lovačke organizacije.

Kako je navela EFSA, pored Srbije procenjeno je da opasnost preti i Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Grčkoj, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Sloveniji i Kosovu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar