Foto: Shutterstock

Rešenjem Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, Uprave za veterinu, područje poluprečnika najmanje 3km oko žarišta zaraze u naseljenom mestu Aleksandrovac u opštini Negotin proglašeno je zaraženim područjem od zarazne bolesti afričke kuge svinja, saopštio je Štab za vanredne situacije u Negotinu.

„Opština Negotin jedina u Srbiji gde je registrovana bolest na domaćim svinjama, te se mora shvatiti ozbiljnost situacije i neophodno je preduzeti sve mere na suzbijanju širenja zaraze i edukaciju stanovništva da sve sumnjive slučajeve oboljenja na svinjama prijave i da leševe ne ukopavaju sami“, saopšteno je iz Štaba.

Članovi Štaba su usvojili Zaključak kojim se nalaže Odeljenju za budžet, finansije i LPA opštine Negotin da imobiliše sredstva iz budžeta za potrebe angažovanja JKP „Badnjevo“ Negotin na uklanjanju, odvoženju i zakopavanju leševa svinja na stočnom groblju u Braćevcu.

Takođe, prema mišljenju Zavoda za javno zdravlje „Timok“ iz Zaječara, epidemiološka situacija na teritoriji Zaječarskog i borskog Okruga, kao i u Republici Srbiji je nesigurna, pa je predloženo odlaganje održavanja 55. Mokranjčevih dana i Jesenjeg vašara, jer bi održavanje pomenutih manifestacija predstavljalo epidemiološki rizik.

Štab za vanredne situacije je doneo Zaključak da se odlažu manifestacije 55. „Mokranjčevi dani“ i „Jesenji vašar“, za period kada epidemiološka situacija bude povoljna i Preporuku da „Dom kulture“ i opština Negotin prigodnom izložbom i puštanjem preko javnog ozvučenja u gradu Mokranjčevih rukoveti kao i prezentovanjem preko sredstava javnog informisanja život i dela S.S. Mokranjca i drugim prigodnim sadržajima obeleži ovaj kulturni događaj.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar