Jelena Tanasković Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

"Na prvom sastanku koji je nova ministarka poljoprivrede Srbije, Jelena Tanasković, imala s jednim od udruženja stočara, trasirala je put domaćeg agrara 'pravo u propast'", ocenio je danas potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) i poslanik Dejan Bulatović, saopštila je ta stranka.

Umesto informacije o datumu isplate zaostalih subvencija stočarima, Tanasković je, po rečima Bulatovića, obećala provere neisplaćenih subvencija i da se novi konkursi neće otvarati dok se ne regulišu dugovi prema poljoprivrednicima.

„Šta će poljoprivredenici imati od toga? Veliko ništa, kao i do sada. Od zemlje stočarstva, Srbija će postati zemlja u kojoj će biti retkost videti kravu, ovcu i svinju“, rekao je Bulatović.

Tanasković je, kako je rekao, „ostala dužna odgovor kada i da li će biti potpuno ukinute akcize na gorivo za poljoprivredu, da li će biti povećanja subvencija za nabavku novih priplodnih grla i da li će se povećati premije za mleko“.

Pročitajte još:

Ocenio je da se „umesto konkretnih rešenja, nastavlja praksa uništavanja poljoprivrednika“.

„U protekloj deceniji broj goveda opao je za 62.000, svinja za 270.000, a živine za 3.000.000. Pozivam ministarku da reaguje hitnim merama, kao što su potpuno ukidanje akciza na gorivo za poljoprivrednike, garantovanje otkupnih cena poljoprivrednim proizvodjačima koji potpišu ugovor sa državom i podizanje subvencija po grlu stoke“, rekao je on.

Svim poljoprivrednicima, kako je rekao Bulatović, treba podjednako omogućiti subvencije, a pravo zakupa državne zemlje organizovati po sistemu žreba, a ne da najkvalitetniju zemlju dobijaju ljudi bliski vladajućim strankama.

BONUS VIDEO Stočari i poljoprivrednici o tome: šta nas čeka, ako država ne pomogne?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar