Foto: Shutterstock

Dok inflacija obezvređuje primanja stanovništva širom Evrope glavno pitanje je kako zaštititi standard građana.

Evropski parlament i Evropski savet složili su se juče oko pravila kojim bi se regulisale minimalne zarade u Uniji „koje bi obezbedile pristojan životni standard uzimajući u obzir socioekonomske uslove, kupovnu moć i stepen produktivnosti i razvoja svake zemlje“, piše Danas.

Da odrede šta je tačno pristojan standard, svaka zemlja mora da napravi korpu proizvoda i usluga prema kojoj će se upravljati, a kao indikatori mogu se uzeti i 60 odsto medijanske bruto plate ili 50 odsto bruto prosečne plate.

I u Srbiji je, doduše stidljivo, započela rasprava o vanrednom povećanju minimalca, inicijativom sindikata, mada od predstavnika države ni traga ni glasa.

Minimalac koji je na početku godine povećan za 10 odsto inflacija je faktički već pojela, pa minimalnom zaradom formalno može da se kupi robe približno isto kao u martu prošle godine.

Minimalna potrošačka korpa u martu je iznosila 42,519 dinara, i bila je za 10,6 odsto skuplja nego u martu prošle godine.

PROČITAJTE JOŠ

Minimalna zarada od oko 35.000 dinara i dalje je daleko od pokrića potrošačke korpa i tako je namera sindikata da se minimalac izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom ostao na dalekom štapu.

Inflacija u kojoj dominiraju cene hrane po pravilu najviše pogađa najsiromašnije u čijim troškovima upravo hrana najviše učestvuje.

Ako pogledamo minimalne i prosečne zarade evropskih zemalja vidimo da su zemlje našeg regiona i Srbija među njima mnogo ugroženije od članica EU.

Doduše ne svih. Nanižu minimalnu zaradu (u bruto iznosu s obzirom da Eurostat vodi statistiku bruto plata) u Evropskoj uniji u 2022. godini ima Bugarska, svega 332 evra.

Iznad njih su Rumuni sa bruto minimalcem od 515 evra, a zatim Mađari sa 542 evra. Od zemalja bivše Jugoslavije minimalac u Hrvatskoj je 624 evra, a u Sloveniji čak 1.074 evra.

Najveći minimalac u EU ima Luksemburg – 2.257 evra, 5,6 puta veći nego u Srbiji.

Kod nas je bruto minimalna zarada 401 evro. Radnicima na minimalcu nije neka uteha to što Makedonija ima 300 evra, BiH 277 evra i Albanija jadnih 248 evra.

Opširnije čitajte na portalu Danas.

BONUS VIDEO: Jelena Žarković: Kako su Crnogorci povećali minimalac za 200 evra, šta je „Maršalov plan“?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar