Foto:Alexey Ivanov / Alamy / Alamy / Profimedia

Garsonjera u Beogradu od samo 10 kvadratnih metara koja se prodaje po ceni od 36.900 evra nije najmanji, a ni najskuplji stan koji se trenutno prodaje u srpskoj prestonici. Pretragom oglasa za nekretnine našli smo čak dva stana od po 8 kvadrata i jedan, koji je uknjižen na 5 kvadratnih metara. Kvadrat ovog minijaturnog stana dostiže čak 7.800 evra, za koliko se može naći i kvadrat u Beogradu na vodi, pa čak i Dubrovniku.

U oglasu stana na Vračaru, koji se prodaje po ceni od 39.000 evra, navedeno je da mu je uknjižena površina 5 kvadratnih metara, dok je ona prava 13 kvadrata.

„Prodaje se komforan apartman na petom spratu, sa prelepim pogledom“, navedeno je u opisu oglasa.  

Foto: Printscreen/www.4zida.rs

Dalje je precizirano da stan poseduje jednu sobu, kuhinju i kupatilo, dok priložene fotografije pokazuju da se nalazi u staroj zgradi, kao i da duže vreme nije renovinran.

Ukoliko se računa zvanična površina, kvadratni metar košta čak 7.800 evra, što je u rangu najskupljeg stana koji je početkom prošle godine prodat u Srbiji.

Naime, najskulji kvadrat stana u Srbiji u prvoj polovini prošle godine bio je u Beogradu na vodi, i prema podacima RGZ, koštao je 7.918 evra po kvadratu. S druge strane, najskuplji stan u „staroj gradnji“, u ulici Kralja Petra u Beogradu, prodat je po ceni od 3.600 evra po kvadratu.

Dva stana od po 8 kvadrata 

Sledeći primeri minijaturnog stambenog prostora koji se u prestonici prodaje su dva stana, tačnije sobe, od po 8 kvadrata.

Jedan od njih se nalazi na Vračaru, na 4. od ukupno 6. spratova.

Foto: Printscreen/www.4zida.rs

Kako je navedeno u oglasu, u pitanju je „luks soba – uknjižena, renovirana, sa mermernim ulazom i dobrom fasadom“.

Navedeno je i da ovaj „luks“ stambeni prostor deli zajednički ulaz i dva mokra čvora sa još četiri stana.

Cena ove nekretnine je 17.000 evra, ili 2.125 evra po kvadratu.

Druga soba, takođe na Vračaru, koja se nalazi na 4, u ovom slučaju i poslednjem spratu zgrade, takođe ima uknjiženu površinu od 8 kvadrata.

Foto: Printscreen/www.4zida.rs

Kod ove nekretnine, koja se prodaje po ceni od 17.500 evra, navedeno je da joj je prava površina čak manja od uknjižene i iznosi 6,5 kvadrata.

„Postoji zajednički hodnik, desno je zajednički toalet i lavabo, a desno zajedničko kupatilo za 4 osobe. Lako se izdaje“, navedeno je u opisu oglasa.

Mansarda od 10 kvadrata

Garsonjera od 10 kvadrata na Obilićevom vencu prodaje se po ceni od 20.000

Foto: Printscreen/www.4zida.rs

U opisu oglasa se ne navodi da postoji razlika između uknjižene i prave kvadrature, ali se otkriva da je u pitanju zapravo „soba na odličnoj lokaciji na mansardi“.

Kako je navedeno, sastoji se od dve prostorjie – sobe i toaleta, a izdvojene prednosti su „izuzetno održavanje zgrade i mogućnost proširenja“.

Iako su mali stanovi u centru Beograda retki i na ceni, čini se da sami vlasnici često precenjuju svoju imovinu.

Stan u BG od 10 kvadrata bez prozora 37.000 evra

Već smo pisali o garsonjeri u suturenu, bez prozora u dnevnoj sobi, od samo 10 kvadratnih metara, čija je oglašena cena 36.900 evra.

U opisu oglasa za prodaju ove garsonjere na Dorćolu navedeno je da je njena prava površina 15 kvadratnih metara, dok je samo 10 uknjiženo.

Vlasnica „Mona nekretnine“ Nežica Rakočević rekla je tim povodom za Nova.rs da se stanovi sa nerelano visokim cenama teško prodaju.

„Vlasnici određuju cenu po kojoj žele da prodaju stan i misle da je to realno. Kada prođe mnogo vremena i vide da nema realizacije prodaje onda krenu da spuštaju cenu”, rekla je ona za Nova.rs

A koliko su cene ovih minijaturnih stanova „realne“ pokazuje da se osim sa Beogradom na vodi, mogu meriti i sa cenama najskupljih nekretnina na Hrvatskom primorju.

„Prema javno dostupnim podacima, definitivno najskuplji kvadrat je u Dubrovniku (iako se ti stanovi retko prodaju dosežu cenu od 6000 do 10.000 eura po kvadratu), sledi opatijska Ulica maršala Tita (od 4500 do 8000 evra) i splitska Riva (od 3000 do 6000 evra), piše lider.media.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare