Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Firma angažovana za radove u Beogradu na vodi, "Elita-cop", dobila je od Fonda za razvoj kredit od 1,15 miliona evra. Dok se male firme i preduzetnici Fondu za razvoj obraćaju tražeći novac za likvidnost, kako bi premostili krizu, isplatili plate ili namirili dobavljače, oni koji su već angažovani u velikim infrastrukturnim poslovima za državu - dobijaju od nje i povoljne kredite.

Na četiri poslednje održane sednice Upravnog odbora Fonda za razvoj srpskim preduzećima odobreno je više od 2,4 milijarde dinara kredita, što je oko 20 miliona evra. Najveći pojedinačni kredit, od 135,58 miliona dinara, dobila je kompanija „Elita-cop“, specijalizovana za, kako se navodi, „izvođenje delikatnih operacija rušenja velikih objekata“.

U javnosti je poznata kao firma angažovana na raščišćavanju terena u Beogradu na vodi, radovima na beogradskoj železničkoj stanici „Prokop“, a kako sama kompanija navodi, neki od najznačajnijih investitora za koje je „Elita-cop“ izvodila radove u proteklom periodu su Vlada Srbije, Vlada Vojvodine, MUP, ministarstva odbrane, zdravlja, Grad Beograd, ali i Elektrodistribucija Srbije, NIS.

Vlasnici firme „Elita-cop“ su Dragan Romić i Siniša Romić (sa po 47,5 odsto vlasništva), kao i Vese Romić (5 odsto), koji je i direktor kompanije.

„Elita-cop“ je, zajedno sa firmama „Koto“ i „Modulor“ činila konzorcijum sa kojima su „Infrastrukture železnice“ 19. jula 2019. godine na tenderu sklopile ugovor o uklanjanju oko tridesetak manjih i većih objekata, perona, betonskih pragova na poslovima rasčišćavanja dela gradilišta za izgradnju Beograda na vodi, navodi  „Insajder“.

„Umesto prvobitno ugovorenih 114,5 miliona dinara bez PDV-a, ovaj posao je državno preduzeće Infrastruktura železnice Srbije koštao još 21,5 miliona dinara više“, pokazuje analiza Insajdera.

Sada firma dobija od države i povoljan kredit namenjen investicionom ulaganju.

Kada je reč o kreditu preko Fonda za razvoj, osnov zahteva za investicioni zajam bio je ulaganje u nabavku opreme, predračunske vrednosti 150,6 miliona dinara.

Kredit je odobren na rok od 36 mesesci, uz kamatnu stopu od jedan odsto godišnje. Firma je tražila kredit u visini od 90 odsto predračunske vrednosti investicije, tačnije 135,58 miliona dinara, što je Fond za razvoj i odobrio.

„Elita-com“ sa otplatom rata počinje 31. marta 2021. godine, pošto do tada traje grejs period. Instument obezbeđenja kredita je bankarska garancija.

Krediti za podršku likvidnosti zbog koronavirusa

Vlada je, inače, u aprilu usvojila Program finansijske podrške za preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima izazvanim pandemijom koronavirusa.

Od usvajanja uredbe, sredstva su odobravana četiri puta: 21, 24, 30. aprila i 8. maja.

Interesantno je, međutim, da na naslovnoj strani internet sajta Fonda za razvoj, u odeljku „Obaveštenja“, nema informacije o sednici održanoj 30. aprila, na kojoj je, između ostalih, odobren i kredit preduzeću  „Elita-cop“ .

 

Foto: Printscreen/fondzarazvoj.gov.rs

 

Međutim, na stranici gde se nalazi spisak odobrenih i odbijenih zahteva, stoje i podaci sa sednice od 30. aprila.

Iz programa za lakše savladavanje ekonomskih posledica pandemije koronavirusa preduzetnicima i firmama je namenjeno 24 milijarde dinara.  Krediti će se odobravati dok se novac ne utroši, a najkasnije do 10. decembra ove godine.

Prvi kredite za likvidnost u okviru ovog programa odobreni su 21. aprila. Reč je o 25 firmi kojima je odobreno ukupno 729 miliona dinara. Svi su bez grejs perioda, sa rokom otplate od 24 meseca i kamatnu stopu od jedan odsto. Među onima se odobrenim najvišim iznosima su firme: „Džinsi“ iz Leksovca (120 miliona dinara), kompanija za transport „Jugprom“, takođe iz Leskovca (120 miliona dinara), „Kotlenik promet“ Lađevci (120 miliona dinara),  „Coning“ iz Beograda (70 miliona dinara).

Sledeća sednica Upravnog odbora Fonda za razvoj održana je 24. aprila. Tada je odobreno ukupno 39 kredita 172,6 miliona dinara. Ovaj put, nije bilo kredita većeg od 40 miliona dinara, koliko je dobilo saobraćajno preduzeće „Kavim“ Vranje.

Poslednjeg dana aprila odobreno je ukupno 112 kredita iz programa garancijske šeme države za pomoć posle pandemije koronavirusa, u ukupnoj vrednosti 626,2 miliona dinara. Kredit od 120 miliona dinara dobila je fabrika poljoprivredne mehanizacije „Agromehanika“ Boljevac, i to u svrhu nabavke sirovine, goriva, roba i isplatu dobavljača. Ova firma ima 230 zaposlenih i, prema podacima sa internet stranice Fonda, nijednog nije otpustila do dodele zajma.

Najviši iznosi potom kretali su se do 40 miliona dinara, koliko je odobreno Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Gornja Trepča“ i fabrici „Obuća Pavle“ iz Bele Palanke.

Istog dana, odobren je i pomenut kredit firmi „Elita-cop“ od 135,5 miliona dinara, ali i osam kredita u okviru posebnog programa za razvoj preduzetništva, u ukupnom iznosu od 240 miliona dinara. Tu je najveći kredit, od 68 miliona dinara, odobren kompaniji „B.O.S.- kompani“ iz Kruševca, za nabavku nove proizvodne opreme, linije za štancovanje.

Dobili i više

Zanimljivost sa poslednje majske sednice Upravnog odbora Fonda za razvoj je i kredit za podsticanje preduzetništva odobren preduzeću “Metaling” iz Bele Crkve.

Ova firma je tražila ukupno 68,68 milliona dinara, a odobreno joj je – 71,18 miliona dinara kredita. To je  2,5 miliona dinara više nego što je tražila.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare