Pauza na otplatu kredita Fonda za razvoj do 30. septembra

Biznis 09. apr. 202014:11
Podeli:
Foto: N1

Republički Fond za razvoj odobrio je svim korisnicima kredita Fonda, koji su u redovnoj otplati i kojima anuiteti dospevaju u 2020 godini, period mirovanja dospelih obaveza do 30 septembra 2020. godine, sa stanjem duga na dan 31. marta 2020.

Fond za razvoj preduzeo je neophodne mere kako bi u vanrednim okolnostima, prouzrokovanim pandemijom COVID 19, olakšao tešku situaciju u kojoj se našla privreda i pomogao da se prevaziđu negativni efekti i teškoće u otplati obaveza, saopštio je Fond a prenela Privredna komora Srbije.

Korisnicima kredita čiji su računi blokirani podnošenjem menica na naplatu, izvršiće se deblokada računa povlačenjem menica, pod uslovom da je blokada izvršena za anuitete dospele u 2020. i to samo od strane Fonda.

Foto: Fond za razvoj

U periodu mirovanja neće se vršiti prinudna naplata potraživanja, redovne i zatezne kamate, kao i sva dospeća prestaju da se obračunavaju od 31. marta do 30. septembra 2020. Period mirovanja u skladu sa ovim programom odnosi se kako na kredite iz sredstva Fonda za razvoj tako i na kredite po komisionim poslovima Fonda iz sredstva Republike Srbije.

Korisnici kredita koji su u redovnoj otplati i anuiteti im dospevaju u 2020. godini, a koji NE ŽELE DA KORISTE mirovanje dospelih obaveza, izjavu o redovnom obračunu anuiteta moraju dostaviti na mejl [email protected], najkasnije do 15.aprila 2020.

Nakon isteka perioda mirovanja Fond će po ovim kreditima napraviti novi amortizacioni plan tako što će anuitete koji su mirovali do 30. septembra rasporediti na preostale anuitete iz postojećeg amortizacionog plana. Datum poslednjeg anuiteta po zaključenim ugovorima ostaje nepromenjen.

Korisnicima kredita kojima poslednji anuitet kredita dospeva na naplatu u periodu mirovanja, pomera se dospeće na 31.12 2020. U slučaju da je kredit obezbeđen garancijom banke, dospeće poslednjeg anuiteta pomera se na 31.12 2020. ukoliko korisnici kredita obezbede produženje važenja garancije do 31.12 2021.

Nova garancija ili aneks postojeće garancije sa navedenim novim dospećem mora biti dostavljena Fondu najkasnije 15 dana pre datuma dospeća garancije. U suprotnom, u slučaju neplaćanja obaveza, Fond će o dospeću, aktivirati postojeću garanciju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram