Marko Milanović Foto: N1

Da li će, zbog porasta inflacije, rasti i plate i minimalna cena rada pitanje je za Vladu Srbije, kaže Marko Milanović, specijalni savetnik u Fiskalnom savetu Srbije.

„U trenutnim planovima nema eksplicitnih najava da će se plate povećavati više nego što je isprva projektovano. Za plate u javnom sektoru imamo očuvanje dosadašnjeg nivoa. A, kada govorimo o privatnom sektoru, Fiskalna strategija nije mesto gde se nalaze ti podaci. Takođe, pitanje minimalne zarade više se odnosi na privatni sektor. Vlada će to verovatno obraditi u sklopu drugih dokumenata“, kaže Milanović koji je govorio o usvojenoj Fiskalnoj strategiji.

Kada je reč o rizicima u narednom periodu, najveći dolaze od, kaže, javnih preduzeća – EPS-a i Srbijagasa.

Vlada Srbije usvojila je Fiskalnu strategiju za 2023. godinu sa projekcijama za 2024. i 2025. kojom se predviđa da će Srbija, uprkos svetskoj ekonomskoj krizi, ostvariti privredni rast od 3,5 odsto u ovoj godini, a u sledećoj godini četiri odsto. U uslovima geopolitičke krize i prisutne neizvesnosti revidirane su makroekonomske projekcije, ali se recesija ne očekuje.

Marko Milanović ističe da je Fiskalna strategija ključni strateški dokument koji pokazuje kako će se voditi fiskalna i ekonomska politika u naredne tri godine.

„Zbog specifičnih okolnosti – obilja neizvesnosti i ekternih škokova nadovezanih jednih na druge i pravljenja stragegije u vreme kada vlada još nije formirana, Fiskalna strategija ima određena objektivna ograničenja u sadržaju, ali je odličan signal u smislu ekonomske politike. Jer, Vlada za razliku od ranijih kriza sada nije odložila usvajanje ovakvog dokumenta, čime šalje poruku da postoji institucionalna stabilnost da će se insistirati na zdravim osnovama vođenja ekonomske politike“, navodi on.

Opširnije čitajte na N1.

BONUS VIDEO – Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar