gasovod
Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je razdvajanje delatnosti "Elektroprivrede Srbije" i "Distribucije ODS" završeno, dok u "Srbijagasu" stvari idu sporije, te da će zatražiti pomoć predsednice Vlade i predsednika Republike, kako bi se delatnosti i u ovom javnom preduzeću odvojile.

„EPS smo potpuno razdvojili i to su danas dva nezavisna preduzeća koja funkcionišu odvojeno. U ‘Srbijagasu’ stvari idu sporije, što nije dobro, jer ako nemamo razvijen gasni sektor imaćemo i dalje najveću cenu u Evropi. S druge strane, vidimo da novac odlazi u ‘Srbijagas’ i ko zna gde dalje“, rekla je Mihajlović u Privrednoj komori Srbije (PKS) na prezentaciji i javnoj raspravi o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Mihajlović je dodala i da je Ministarstvo dobilo puno dokumenata od zaposlenih o poslovanju Srbijagasa i povezanih firmi.

„Pozivam i ostale da nam se obrate, pošalju komentare, materijale i sve što misle da nije dobro u tim preduzećima, kako bi ih učinili bržim i efikasnijim u radu“, rekla je ona, saopštilo je ministarstvo.

Mihajlović je govoreći o izmenama zakona, navela da je Ministarstvo rudarstva i energetike pripremilo četiri osnovna zakona, koji su baza, ostakla je, osnova za više investicija i nova radna mesta u Srbiji.

„Da bismo došli do izmena i dopuna, radili smo zajedno sa privredom i svim važnim institucijama. Zakon koji danas predstavljamo je moderan zakon, koji će omogućiti sigurnost za investitore, da efikasno i brzo mogu da uđu u istraživanja, a kasnije i u eksploataciju“, rekla je ona.

„Tražili smo povećanje rudne rente“

Ministarstvo rudarstva i energetike tražilo je od Ministarstva finansija da krene u analizu i dizanje rudne rente za sve metaličke i metaličke sirovine, budući da Srbija ima gotovo najnižu rudnu rentu, kaže resorna ministarka Zorana Mihajlović.

Ona je na pitanje novinara, uoči jave rasprave o izmenama Zakona o rudarstvu i geološkim istrazizvanjima, rekla da rudna renta nije uređena Zakonom o rudarstvu, nego Zakonom o naknadama koje je u nadležnosti Ministarstva finansija.

„Poslali smo dopis Ministarstvu finansija tražeći da se krene u analizu i dizanje rudne rente za sve metaličke i metaličke sirovine, naftu gas, budući da Srbija ima zaista gotovo najnižu rudnu rentu. U narednih mesec dana očekujem da anazlize budu završene i da možemo da upoznamo javnost koje su sad nove visine rudnih renti“, rekla je Mihajlović.

Ministarka kaže da svi ugovori koji su već potpisani do sada, a tiču se rudne rente, kao što je ugovor sa NIS-om, ta rudna renta ostaje na snazi sve dok je na snazi taj ugovor, odnosno do 2023. godine.

„Ukoliko usvojimo nove rudne rente, one će od 2023. važiti za NIS, ali će mnogo ranije važiti za sve druge“, navela je Mihajlović.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare