Nakon požara u Kolubari u kojoj je sinoć izgoreo bager od 18,8 miliona evra najpre se oglasio narodni poslanik Vladimir Đukanović i rekao da mora da podnese ostavku ministarka Zorana Mihajlović. Ubrzo se oglasila i Mihajlović, koja u prvoj izjavi nakon havarije rekla da je to sve posledica dugogodišnjeg nerada rukovodstva EPS-a i dodala da su se preduzeća u elektroenergetskom sistemu previše "odrodila" od svoje države i postala "država u državi".

Odgovarajući na pitanje novinara povodom sinoćnog požara na kopu Tamnava u Kolubari, Mihajlović je rekla da se sinoć dogodio ozbiljan problem, jer je izgoreo „najbolji i najjači odlagač“ u Kolubari, čija je vrednost 18,8 miliona evra.

„Ono što građani trenutno gledaju jeste jedan javašluk kojim se pokušava pokazati da je država nemoćna. Država nije nemoćna, jer da države nije bilo, od 11. decembra, kada se desio prvi kolaps i havarija, bilo bi mnogo više posledica i problema“, ukazala je Mihajlović.

Navela je da je država u tom periodu pomogla sa svim što je bilo potrebno kako bi građani i tada i sada imali struju, navodeći da je obezbedila dovoljnu količinu mazuta, uvezla dovoljno električne energije i napravila dobru koordinaciju.

„To je nas sve koštalo“, naglasila je Mihajlović i dodala da su se preduzeća u elektroenergetskom sistemu previše „odrodila“ od svoje države i da su postala „država u državi“.

Naglasila je da se to u narednom periodu mora promeniti, ko god bio ministar ili direktor tih preduzeća.

„Svaki dan smo u Vladi Srbije i svaki dan rešavamo kratkoročno probleme ne zato što neko nije radio mesec dana, već zato što neko godinama nije na pravi način planirao, održavao, investirao, rukovodio..“, rekla je Mihajlović nakon obilaska Elektrodistribucije Srbije.

Ona je kazala da „probleme imamo svaki dan, da smo sinoć imali požar, prošle nedelje takođe, kao i nedelje pre toga“.

Mihajlović je takođe najavila da će se u narednih sedam dana izaći pred Vladu Srbije s planovima gde se i koliko ulaže, „kako se prave planovi, zašto se ne poštuju tehnološki procesi i projekti“.

„EPS nije samo određena grupa neodgovornih ljudi, već je EPS i skup fenomenalnih inženjera, odličnih rudara, i mi sa njima sedimo i razgovaramo i pravimo plan šta mora da se uradi da se ovo više nikada ne bi desilo“, rekla je Mihajlović.

Naglasila je da je „odgovornost ozbiljna stvar“ i dodala da kada je reč o havarijama u EPS-u postoje odgovorni.

„Istražni organi moraju da nam kažu zašto se to desilo, ja ne znam, ali mi moramo da znamo zašto se desilo. Isto tako postoji odgovornost onih koji upravljaju, ti koji upravljaju EPS-om snose određenu odgovornost, jer nas sve košta – uvoz, vreme, bager i na kraju krajeva da se zahvalimo što niko nije povređen“, zaključila je Mihajlović.

Bonus video: Požar u rudarskom basenu Kolubara

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare