Zorana Mihajlović Foto: TANJUG/ MRE/ ZORAN PETROVIC/bs

Srbija želi sa Izraelom da razgovara i o gasnoj bezbednosti odnosno potencijalnom istočno-mediteranskom gasovodu, poručila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović posle potpisivanja Memoranduma o saradnji sa Izraelom u oblasti obnovljive energije.

„Zelimo da budemo energetski održivi, ali pre svega želimo da budemo energetski bezbedni. Srbija želi sa Izraelom da razgovara i o gasnoj bezbednosti. I potencijalno mogućem istočno-mediteranskom gasovodu, koji će možda biti građen. Ako to bude, Srbija je raspoložena da o tome razgovara“, rekla je ona posle potpisivanja dokumenta sa ambasadorom Izraela Jahelom Levinom.

Govoreći o potpisanom Memorandumu podsetila je da već postoje izraelske investicije u vetroparkove i ocenila da je dogovoreno osnov za dalji razvoj saradnje u energetici, a posebno na polju obnovljivih izvora.

„I to ne samo u stvaranju još povoljnijeg ambijenta za investiranje, nego i u razmeni iskustava“, rekla je ona.

Dodala je da Srbija može u obnovljivim izvorima mnogo da nauči od Izraela koji je u toj oblasti otišao mnogo dalje.

„Srbija hoće da nauči. Ali isto tako i da vidi još vise izraelskih investitora na teritoriji Srbije koji će ulagati u oblasti obnovljivih izvora energije“, poručila je Mihajlović.

Ambasador Levin ocenio je da je potpisani dokument veoma važan korak napred u vrlo snažnim odnosima dve države.

„Mi smo već u Srbiji na polju obnovljive energije, a sa ovim dogovorom naše prisustvo može biti još snažnije na dobrobit obe države“, rekao je on.

Dodao je da dugotrajno prijateljstvo dve zemalja danas dobija još jedan važan korak unapred.

„Obnovljiva energija je veoma važna tema. Na tom polju imamo puno prostora za zajednički rad, i onoga što možemo jedni drugima da ponudimo“, poručio je on.

Ministarku Mihajlović on je podsetio da se i dalje čeka njena poseta Izraelu što bi doprinelo realizaciji danas potpisano.

Bonus video: Zorana MIhajlović u novom sukobu sa stranačkim kolegama

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare