Zorana Mihajlović Foto: TANJUG/ MRE/ GORAN PETROVIC/

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da eksploatacija litijuma u Podrinju nije priča o komapniji Rio Tinto, već o tome koje mineralne resurse Srbija poseduje i može li da ih eksploatiše na zdrav način.

Mihajlović je kazala da se jadarit, u kojem se nalazi litijum, nalazi u Jadru, u Srbiji, i da on može da predstavlja šansu za budućnost našoj zemlji.

„Ta šansa je ekonomska, privredna, razvojna, imamo mogućnost da potpuno iz korena promenimo privredni razvoj, to nije običan mineral, obična proizvodnja, to nije priča o tome da će nam biti dobro narednih nekoliko godina, to je priča koja će ići narednih decenija u celom svetu“, kazala je Mihajlović na TV Prva.

Ističe da je litijum jako važan za proizvodnju baterija i da država Srbija hoće da ima i rudnik i preradu, ali i fabriku litijumskih baterija.

Kako kaže, želja je da se pronađu najbolji proizvođači koji će u našoj zemlji moći da naprave fabriku električnih vozila, uz poštovanje svih standarda.

Navodi da je ponuda predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se održi referendum po pitanju eksploatacije litijuma fer i da prema njenom mišljenju nema ništa demokratičnije od toga.

Smatra da na referendumu ne mora da se izjašnjavaju građani iz cele Srbije, već da može samo Mačvanski okrug i kaže da bi ona na tom referendumu glasala „za“.

„Daćemo istinu i činjenice i mogućnost građanima da se izjasne o tome hoće li Srbija da ide napred, da ima fabriku električnih vozila i da godišnji prihod ima preko 19 milijardi evra i da uticaj na BDP bude više od 20 odsto ili nećemo“, kazala je ministarka.

Na pitanje da li je opravdana zabrinutost koju deo javnosti ima o tome da će ta eksploatacija nepovratno loše uticati na životnu sredinu, Mihajlović kaže da nažalost prethodnih meseci slušamo mnogo neistina i laži po tom pitanju.

„Ne razumem one koji plaše i obmanjuju javnost da će se ko zna loše desiti. Ne, to nije to, ovo je razvojna šansa, da li ćemo je iskoristiti zavisi od nas“, kazala je Mihajlović i dodala da se plate u industriji litijumskih baterija na mesečnom nivou kreću od 5.500 do 13.000 dolara.

Na pitanje da li može i novac i zdravlje, ministarka naglašava da ne može drugačije da se radi danas i navodi da bi to bilo zeleno rudarstvo.

Navela je i da prethodnih meseci slušamo neistine i laži, pre svega od onih koji se bave politikom, kako je potpisan ugovor sa Rio Tintom i istakla da taj ugovor nije potpisan, da je ta kompanija samo radila istraživanja od 2002. godine i da će se videti kada i da li će ugovor uopšte biti potpisan.

Takođe, prema njenim rečima, govori se da će to loše uticati na životnu sredinu, a da studija o proceni uticaja još nije završena i očekuje se da to bude urađeno u toku leta.

„I ta studija će biti javna i svi će moći da kažu šta o tome misle. Ne sme biti ni u jednom koraku nijedne stvari koja neće biti rečena građanima“, kaže Mihajlović i odgovara onima koji kažu da će Mačva biti potopljena otpadom i da će se meriti milijardama tona, da ako se otvori rudnik radiće 60 godina, a ukupna količina čvrstog otpada za svih 60 godina biće 59 miliona tona.

Mihajlović kaže i da tehnologija koja će se koristiti nije tajna, kao i da se rudnik neće raditi na površini od 40 kvadratnih kilometara, već na 400 hektara, a da hiljade ljudi neće morati da ode iz Mačve jer će se 59 kuća eksploatisati.

Odgovarajući na kritike predsednika Vučića da ništa ni ona, ni njen prethodnik Aleksandar Antić nisu naplatili od 2002. godine, Mihajlović kaže da su Rio Tintu samo davana rešenja o istraživanjima i da prema našem zakonu to nije moguće naplatiti.

„Pre godinu dana smo dokazali rezerve, imamo 158 miliona tona koje su dokazane i mogućnost da napravimo rudnik koji može da radi 60 godina“, zaključila je Mihajlović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar