Foto:TANJUG / MINISTARSTVO GRAÐEVINARSTVA SAOBRACAJA I INFRASTRUKTUPE / ZORAN PETROVIC

Ekonomski sporazum potpisan u Vašingtonu prošle nedelje je u delu novih investicija vredan blizu četiri milijarde dolara i predstavlja investicioni bum za ceo region, izjavila je u Vranju potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

Gradimo autoput Niš-Merdare-Priština i za prvu deonicu od Niša do Pločnika dugu 33 kilometra tender će biti raspisan krajem oktobra ili početkom novembra, najavila je Mihajlović, saopštilo je ministarstvo.

„Za nju smo obezbedili 40 miliona evra bespovratnih sredstava od EU, imamo potpisan ugovor sa Evropskom investicionom bankom na 100 miliona evra i uskoro ćemo potpisati ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj za ostatak sredstava. Uporedo, razgovaraćemo sa Američkim fondom za razvoj o finansiranju ostalih deonica“, rekla je ona.

Mihajlović podseća da Američki fond za razvoj, koji je posetio Srbiju u februaru, ima mogućnost da investira van SAD 60 milijardi dolara i da su zainteresovani da plasiraju novac u naš region.

„Na nama je da tu šansu iskoristimo, jer nam je u interesu da gradimo infrastrukturu. Ovim ekonomskim sporazumom razmišlja se o gradnji još jednog autoputa od Bukanovca, preko Gnjilana do Štrpca, kao i gradnji pruge preko Merdara do Prištine“, rekla je Mihajlović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare